Last news in Fakti

10 Юни, 2004 00:00 617 0

Румънците ни "разрешиха" да строим АЕЦ "Белене"

  • талпеш-
  • българия-
  • моста-
  • строежа-
  • румънският-
  • заяви
Това е решение на България и разбира се, Румъния ще го уважи, заяви румънският държавен министър Йоан Талпеш, попитан вчера в София как Букурещ гледа на възродения проект за строежа на АЕЦ "Белене". Румънският вицепремиер заяви, че е убеден, че новата централа на Дунав ще е безопасна и от ново поколение.

"Новият строеж, който се планира в България, ще се различава много от централата в Козлодуй. Не съм експерт по АЕЦ, но мисля, че онези, които планират днес бъдещето на атомната енергия, поемат големи отговорности за абсолютна защита на населението", заяви Талпеш.Талпеш добави, че присъствието на Румъния и България на икономическата карта на Европа е намаляло извънредно много след 1990 г. и двете страни не могат да си позволят да не работят за неща, които представляват шанс за двата народа.

Според международните конвенции страната ни не би могла да строи нова атомна мощност без разрешение от съседите. Компетентните органи на 5-те заобикалящи ни държави трябва да изпратят становище, като вземат предвид и доклада за оценка на въздействието върху околната среда.

СРЕЩА НА МОСТА

Българският и румънският премиер ще се срещнат на 20 юни на моста между Русе и Гюргево, съобщи още Талпеш. Така Адриан Нъстасе и Симеон Сакскобургготски ще отбележат 50-ата годишнина от построяването на "Моста на дружбата". Панайотов и Талпеш говорили и за строежа на втория мост при Видин-Калафат. Те обаче не засегнали въпроса за оплакването на Букурещ, че България бави румънската страна за строежа. Според Панайотов двете страни все пак ще се постараят първата копка Дунав мост 2 да е до края на 2004 г.



Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА