Last news in Fakti

16 Юни, 2004 00:00 408 0

Енергийните дружества ще плащат за причинени на абонатите вреди

  • новите
, Абонатите могат да подават жалби срещу некачествена енергия и услуги освен в съда и в Държавната комисия за енергийно регулиране (ДКЕР) предвиждат показателите за качество на снабдяването с ток, парно и природен газ, които бяха предмет на обществено обсъждане. До три дни след повреда на електрически уреди поради ниско напрежение или чести прекъсвания на тока потребителите трябва да напишат писмо на електроразпределителното предприятие.

Част от електромерите записват промените в подаденото електричество и така може да се установи дали проблемът е предизвикан от енергоснабдителя. При доказване на причината разпределителното предприятие осребрява фактурата за ремонта на уреда.

От есента ДКЕР ще налага глоби на енергийните предприятия за некачествени услуги, съобщи по време на обсъждането председателят на комисията проф. Константин Шушулов. Някои показатели за качество са тежки за изпълнение и не могат да бъдат прилагани веднага, добави той. Например в крайни квартали на София и малки градчета до морето напрежението на тока е под 220 волта. За отклонение според новите норми ще се смята 10 процента повече или 15 процента по-малко от 220 волта.

Кандидатите за купувачи на електроразпределителните предприятия са запознати със законодателната рамка и новите правила, каза председателят на ДКЕР.

Проектът за нови цени на тока от 1 юли също беше обсъден публично в Министерството на енергетиката. До края на годината очакваните приходи от новите цени ще бъдат 41 милиона лева.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА