Last news in Fakti

26 Март, 2007 00:00 1 048 0

Морето ни става като Монте Карло

  • върху-
  • апартаментите-
  • архитект-
  • трябва-
  • бъдат-
  • цената-
  • които-
  • изграждат-
  • голфа-
  • проектант-
  • строят-
  • разположен-
  • хотел-
  • джордан-
  • царево-
  • север-
  • българия-
  • селище-
  • селища-
  • между-
  • морето-
  • новите-
  • млн евро
Ваканционни селища за богати сърфисти от цял свят ще има край Бяла. Градчето се готви да конкурира Хаваите, където всяка година се събират любители на силните усещания в очакване на голямата вълна. На север от яхтеното пристанище в Бяла също има добри условия да излезеш с дъската, твърдят от общината.

Българското Черноморие е на път да стане като Монте Карло. Подобно на известния курорт в Монако, където е въпрос на престиж да имаш къща, световни знаменитости купуват имоти от Каварна до Царево. Сред най-известните инвеститори на север от Бяла е Еди Джордан, бивш собственик на едноименния отбор от Формула 1. Известният ирландец си е купил мястото чрез престижен английски фонд, съобщи главният архитект на общината Кристиян Саралиев. Суперпроектът се чертае от най-големия архитект в света - сър Норман Фостър. Той е автор на сградата на лондонското кметство. Печелил е наградата "Стърлинг" на Кралския институт на британските архитекти за друг свой проект - лондонския небостъргач, наречен "Краставичката" заради специфичната му форма. Бележитият архитект ще остави своя следа и в България, щом се е заел да прави проекта на Еди Джордан. Все още той се пази в тайна, но вероятно ще е ексцентричен като собственика на имота, допускат запознати.

Съсед на Джордан на Север е кметът на Москва Юрий Лужков. Край Камчия той ще вдигне голямо вилно селище с лекоатлетическа писта и стадион с олимпийски размери. Лужков купи 130 дка и ще добави още 100 от сделка с държавата. Инвестицията ще е за 100 млн. евро, а строежът ще започне през септември. Световна снукързвезда пък си купува къща във Варна. Седмият в ранглистата Уйли Торн идва да оглежда имоти на морето и смята да основе свой клуб в морската ни столица. "Господин Максимум" - човекът, постигнал най-голям брой поредни максимални резултати от 147 точки в историята на снукъра, търсел възможности да инвестира край морето у нас. Той пристигнал миналата есен заедно с неговия дългогодишен приятел Джет Форд, създател и организатор на международния кънтрифест в Питърбъра.

Известни личности не липсват и на юг. Летовниците в Царево скоро ще се сблъскват по плажа с президента на испанския първодивизионен отбор "Виляреал" Фернандо Роиг Алфонсо. Той също планира да налее 100 млн. евро у нас. Още в края на миналата година футболният бос пристигна в Царево заедно с френския архитект Ги Пери, за да се запознаят на място с географското разположение и природните дадености на крайбрежния район. Намерението му е да построи на морския бряг модерно яхтено пристанище и суперлуксозно ваканционно селище с минихотели, еднофамилни къщи, скъпи ресторанти и барове, басейни и тенис кортове. Роиг планира да изгради в съседство и огромно голф игрище, в което ще инвестира между 8 и 10 млн. евро. Според предварителните планове строежът трябва да започне всеки момент и ще бъде завършен до три години.


Златните няма места за строежи

Строежите в Златни пясъци се броят на пръсти. Само още един обект в строителство по главната алея на курорта засече проверка на "Стандарт". Търсете крановете и бетоновозите на юг към Бяла, посъветваха пазачи на голям и вече замразен обект на входа на курорта. Там се строи бъдещият хотел "Десислава", който ще бъде пуснат чак за сезон 2008.

За сметка на това брокерите отчитат истински бум в сделките с апартаменти в хотели на Златните. Новите собственици са предимно ирландци, англичани и руснаци. Почти на свършване са апартаментите в хотел "Иглика". За това, че вече е бил отдаван под наем за гости, цената на апартаментите е паднала от 1500 на 1200 евро за кв. метър за жилище с екстри. Апартаментите, които не са с изглед към морето, са по 960 евро за кв. м. 1740 евро на кв. м е цената на апартаментите в новостроящ се хотел на първа линия.

50 бона глоба за багери след 1 май

Багери и бетоновози не трябва да се мяркат след 1 май в курортите. Обектите, които са на финала, могат да се довършват вътре. Върху тротоарите не трябва да има никакви строителни работи. Глоби от 1000 до 50 000 лева за нарушителите разпореди кметът на Варна Кирил Йорданов. За 10 дни трябва да се извозят строителните отпадъци от обектите. Замразените строежи да се обезопасят. Това става с предпазни козирки или пък да бъдат опаковани с мрежи ала Кристо Явашев.


Приют за домашни любимци никне между хотелите

В най-гъсто застроените райони - край Бургас, никнат не само хотели, но и супермодерен приют за животни. Той е в землището на минно селище "Черно море", разположен е върху площ от 10 000 кв. метра. Инвестицията за 2 млн. евро е на фондация "Фьоникс", представлявана от немската журналистка Кристина Шелтх. Намеренията си да участва като партньор е заявил и бургаският предприемач Ваклин Стойновски. Животните в приюта ще бъдат отглеждани в малки вилички с дворове.

Над 100 са новите обекти и жилищни кооперации от Обзор до Синеморец, още толкова са заведенията. Лидер по традиция е Слънчев бряг. В източната му зона се изграждат 7 нови хотела. Още над 30 се строят в западната част. В Св. Влас се изграждат около десет ваканционни селища от затворен тип. Близо половината от тях са на братя Диневи. В Обзор правят три огромни хотелски комплекса, всеки един с по над 600 легла. В Созопол вече строят върху нивите извън града. 24 обекта се вдигат в посока към Дюни. Още толкова са новите сгради в Равда. 7 големи хотела пък се строят в Приморско и Китен. Невиждано строителство кипи и в най-южната точка на българското Черноморие - Синеморец. Собственици на терени от цяла България вдигат там предимно вили и малки семейни хотелчета.


Голфът измества житото в Добруджа

Голфът измества отглеждането на пшеница като основен поминък в Добруджа. 319 млн. евро ще бъдат инвестирани в игрища и селища към тях в Североизточна България. Условията са прекрасни и ще привлекат играчи от цял свят, а сезонът продължава 8-9 месеца, твърдят предприемачи. Най-големият комплекс, който се изгражда край Каварна, е "Тракийски скали". Негов проектант е прословутият Черен рицар на голфа Гари Плеър. Комплексът е разположен върху 1800 дка. В него ще има 300 апартамента, 90 вили, SPA център. Игрището върху 800 дка ще е с 18 дупки. Легендата в голфа е проектант и на още едно от игрищата, които се изграждат в Добруджа - "Блек сий рама" край Балчик. Там ще бъдат построени 350 къщи, като цената на кв. м е между 1500 и 1800 евро. Игрището ще е с 18 дупки. Друго голямо име в голфа - Ян Устман, е проектант на "Лайт хаус голф ризорт", разположен на 968 дка край Балчик. Наблизо ще има още един подобен комплекс - "Панорамика Балчик". Сред инициаторите за построяването му е американският макроикономист Ричард Ран.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА