Last news in Fakti

23 Юни, 2004 00:00 482 0

Спирачки пред строителството в парковете

  • площи-
  • зелени-
  • които-
  • промените-
  • зелени площи
Столичани са се простили с 8.7 хил. дка зелени площи през последните 20 години. На всеки жител на София се падат 15 кв. м зелена площ вместо предвидените по норматив 35 кв. м, съобщи народният представител от НДСВ Марина Дикова при обсъждането на промените в ЗУТ, организирано от НДСВ. С предложените текстове се забранява промяната на предназначението на зелените площи - градини, паркове, зелени улици, и спортните обекти - стадиони, игрища, площадки.

Депутатът от НДСВ Борислав Владимиров уточни, че и в момента нормативната уредба ограничава строителството в т. нар. зелени площи, но тя се заобикаля чрез промяната в собствеността - от публично общинска в частно общинска. Според Владимиров по една или друга причина общинските съвети гласуват промените в предназначението на терените по предложение на кметовете. С новите текстове се въвежда единен режим за ползване независимо от вида собственост.

Вносителите уточниха, че собствениците на терени в посочените площи могат да си останат такива и след влизане в сила на промените, но няма да могат да ги застрояват. За тези, които искат обезщетение, е предвидено то да е парично и по пазарни цени на терените. Законопроектът бе гласуван на първо четене и предстои да влезе на второ в парламентарната комисия по местно самоуправление. Вносителите уточниха, че ще направят всичко възможно направените предложения от общински и граждански сдружения да влязат в проектозакона, докато се гледа на второ четене в комисията.

Законопроектът е необходим, но създава и допълнителни проблеми със съществуващата частна собственост, твърдят експерти в бранша.

Представителите на общинската власт бяха категорични, че е необходимо текстовете да разграничават съществуващите зелени площи от тези, които са заложени в устройствените планове. Според тях е нужно всички обекти, които може да се строят в градските паркове и градини, да се изпишат в самия закон без възможност за тълкуване.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА