Last news in Fakti

28 Юни, 2004 00:00 710 0

Искаме отсрочка за смяна на старите електроуреди

  • бъдат-
  • старите-
  • българия-
  • опаковки-
  • електроуреди-
  • опаковките-
  • които-
  • печки-
  • хладилници-
  • събрани-
  • бъдат събрани
България ще поиска преходен период от 2 или 3 години за смяна на старите си битови електроуреди. Това стана ясно по време на семинар в Сандански с участието на министъра по европейските въпроси Меглена Кунева. Според приета наскоро евродиректива като член на ЕС България трябва да събира и рециклира годишно по 4 килограма на човек от населението от излезлите от употреба хладилници, печки, бойлери, климатици. За България това означава около 31 хиляди тона годишно от битовите ни електроуреди да отиват на боклука. В момента тази цифра е нищожна, защото ромите прибират от боклука старите печки и хладилници. Според Кунева няма проблем да договорим нови преходни периоди дори след затваряне на глава "Околна среда".

Директивата изисква електроуредите да бъдат събрани, разкомплектувани, да се отстранят вредните части - като фреоните при хладилниците, и да се постигне определено ниво на рециклиране, обясни шефката на дирекцията по евроинтеграция в екоминистерството Славица Добрева. Пред министерството стоят два основни въпроса за разрешаване - как да бъдат накарани българите да си подменят старите електроуреди и кой да се занимава с дейността по събирането и рециклирането им. Първият въпрос касае повишаване на покупателната способност на българите, обясниха експерти.Старите печки и хладилници могат да бъдат изкупувани от фирми, които предлагат по-запазените от тях за втора употреба, а останалите рециклират, както е в страните от ЕС. С това биха могли да се занимават и организациите за оползотворяване на опаковките, каза още Добрева. Като краен вариант, който засега не се предвижда да бъде въведен у нас, защото ще оскъпи продукта, е налагане на такси върху новите електроуреди, които да отиват в специален фонд за преработка на старите уреди.

Има изменения и в директивата, която се отнася до опаковките на стоки, които трябва да бъдат събрани и рециклирани. Досега долният праг беше 50% от всички пуснати на пазара, а сега става 60%. Значително е завишаването на количествата при стъклените опаковки. От изискването 10% от пуснатите на пазара шишета и буркани да бъдат събрани обратно сега прагът става 60%. Вдигат се стойностите и за пластмасовите опаковки - от 10% на 22,5%.

Новата директива въвежда като изискване да се събират и дървени опаковки. България е договорила преходен период за опаковките до 2011 година, но ще иска удължаването му по отношение на стойностите за пластмасови опаковки и за общото количество за рециклиране.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА