Last news in Fakti

15 Януари, 2014 11:07 2 836 2

Над 70% от сделките са със стари жилища

  • imot.bg-
  • жилища-
  • цени-
  • купувачи
Над 70% от сделките са със стари жилища - 1
Снимка: М. Богданова ©

По данни на сайта за недвижими имоти imot.bg цените на този тип имоти в столичните квартали с най-силно предлагане варират между 460 EUR/кв.м в райони като Обеля и достигат до 670 EUR/кв.м в квартал Стрелбище. За около 500 EUR/кв.м могат да се мерят апартаменти старо строителство в Дружба, Люлин и Сухата река.

Българинът търси най-евтините жилища, а в преобладаващата си част това са имоти старо строителство. Поради това и през последните две-три години близо 70% от сделките са с такъв тип апартаменти. „Предпочитат се малките на възможно най-ниската цена имоти. В София такива могат да бъдат намерени в големите панелни комплекси. В провинцията има раздвижване на пазара, защото цените, особено в по-малките областни центрове, са доста по-ниски, отколкото в столицата. Там с пари, в с които в София не е възможно да се купи нищо, може се купи приличен апартамент, обяснява пред в-к „Монитор” Тихомир Цаков, управител на агенция „Аристо”.

Друга причина за ръста в сделките с имоти старо строителство е и изчерпването на хубави апартаменти на първичния пазар. „За последните месеци поне 90% от жилищните сделки са със стари имоти и една от главните причини е липсата на ново строителство. Сделките в най-ниския сегмент са много, защото хората си правят сметката, но в никакъв случай не са готови да купят каквото и да е”, коментира мениджър „Пазарни проучвания и анализи” в агенция „Явлена” Младен Митов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дими Димов

    1 1 Отговор
    "Българинът търси най-евтините жилища, а в преобладаващата си част това са имоти старо строителство."...С най-ниските доходи в Епропа, това са възможностите...Средно 500 EUR/кв.м, хммм и това е много за тези коптори, впредвид демографския срив и масовата емиграция.
  • 2 Бай Иван

    1 0 Отговор
    Сделки има и много под 500 евра и то в хубави райони.Ако Българина има търпение след 5-6 год ще купува и на 250 евро.