Last news in Fakti

5 Юли, 2004 00:00 755 0

Два блока от АЕЦ "Козлодуй" влизат в компанията за "Белене"

  • проекта-
  • новата-
  • централа-
  • бъдат-
  • българия-
  • компания-
  • ковачев-
  • държавата-
  • държавна-
  • обясни-
  • гаранция-
  • централата-
  • които-
  • според-
  • потребители-
  • дружество-
  • около-
  • белене-
  • смята-
  • помощ-
  • заяви-
  • гаранцията-
  • между-
  • атомна-
  • министър-
  • изграждане-
  • козлодуй-
  • развити
, Двата хилядамегаватови пети и шести блок на АЕЦ "Козлодуй" ще са апортната вноска на държавата в бъдещото дружество за изграждане на АЕЦ "Белене", обяви в неделя енергийният министър Милко Ковачев, като частично повдигна завесата около правителствените планове за най-амбициозния проект в България за последните 15 години. Новата компания е част от програмата за развитие на проекта, приета на закрито заседание на Министерския съвет преди седмица.

Дружеството ще бъде създадено в началото на следващата година и в него ще бъдат включени още доставеният 1000-мегаватов реактор на чешката компания "Шкода" от началото на 90-те години и изградената вече инфраструктура на площадката в Белене. До момента в строителство и в доставка на оборудване са инвестирани над 1 млрд. лв. Двата хилядника ще бъдат отделени от АЕЦ "Козлодуй", след като правителството избере технологията, по която ще изгражда новата ядрена мощност. Това вероятно означава, че след 2006 г. Първата атомна ще се занимава само с ядрените отпадъци и извеждането от експлоатация на спрените реактори.

Ковачев мотивира решението за бъдещата компания с изграждане на енергиен клъстър. Клъстърът е обединение на компании за търсене на нови пазари или дейности в определен бранш. Той обясни, че предложението за подобен подход е дошло от средите на бизнеса, но не спомена конкретни имена. По този начин работещите в първата атомна централа щели да бъдат използвани в новата и щял да се съживи регионът около новата централа, отличаващ се с висока безработица. Решението създаде опасения сред енергийните експерти, че вероятно реакторът, който ще бъде избран за новата централата, ще е от "козлодуйския" тип ВВЕР със западни модификации.

Първи и втори блок на "Козлодуй", който бяха спрени в края на 2002 г. ще бъдат финансирани от двата ядрени фонда - "Извеждане от експлоатация" и "Радиоактивни отпадъци", в които централата прави ежегодни вноски. След 2006 г. същото ще се случи с трети и четвърти блок, за които България има поет ангажимент по глава "Енергетика". Юристи коментираха, че централата като дружество ще продължи да съществува, докато работят трети и четвърти блок.

Държавата ще притежава в новата компания за втора АЕЦ между 51 и 81% дял чрез апортните вноски и предоставянето на държавна гаранция. Според Ковачев гаранцията ще е около 50% от стойността на проекта, цялостният обем на който е до 2.5 млрд. евро. Гаранцията би осигурила по-евтино финансиране на проекта. България е поискала финансиране от 350 млн. евро от "Евроатом" и очаква тези средства да бъде отпуснати. Кредитни агенции като американската ОПИК, френската КОФАС, руската Експортно-импортна банка и канадската ИДИС ще гарантират за отпуснатите кредити на потенциални инвеститори в проекта.

Намеренията на правителството са първият блок на новата централа да бъде завършен до 2010 г. Предвижда се за този период инвестицията да е от 800 млн. до 1.2 млрд. евро, обясни той. Според него няма законова пречка инвеститорът да притежава мажоритарния пакет и в бъдещото дружество ще могат да участват привилегировани потребители и дори общините Белене и Козлодуй. Енергийният министър даде за пример финландски проект за строеж на нова ядрена мощност, предвиждащ това да стане на търговска основа, като хартиената индустрия участва с 45% в дружеството и дял притежава столичната община Хелзинки.

"Водим разговори с привилегировани потребители като например "Солвей Соди", "Стомана" и циментовите заводи, които са заинтересувани да имат предвидими цени на тока, обясни Ковачев. Никой не ни е предлагал да станем акционери в новата централата, нито тази идея е обсъждана, заяви Антон Петров, представител на "Виохалко" за България, собственик на "Стомана индъстри". Той обясни, че привилегированите потребители по принцип са заявили подкрепата си за проекта и като такива те биха участвали.

picture:1,20040705_31.jpg, До края на юли ще бъдат изпратени тръжните условия на трите консорциума - кандидати за строежа на втората атомна централа, и те ще имат възможност около три-четири месеца да обмислят предложението си. Условие при представяне на финансовата схема ще бъде да няма дългосрочни договори за изкупуване на ел. енергията от новата централа, заяви още Ковачев. Той увери, че ще бъде осигурена равнопоставеност между всички кандидати.

Финансовият консултант по проекта също ще бъде избран чрез конкурс. По думите на енергийния министър той ще работи с техническия ръководител на проекта и ще следи за финансовото обезпечение по проекта.

Критерий при избора на изпълнителя на проекта ще бъдат цената на тока от новата централа и безопасността на предложената технология. Кандидатите ще трябва да предложат цена от 3-4 евроцента за киловатчас.

Държавната гаранция обаче може да създаде проблеми с Европейската комисия и затворената глава "Конкуренция", коментираха пред "Дневник" експерти. Тя представлява държавна помощ и се преценява според изискванията на закона за държавните помощи. Съгласно него допустима се смята еднократна помощ, която е под 100 хил. евро на предприятие. В енергетиката вече имаме спорен случай с проекта за рехабилитация на малките блокове на ТЕЦ "Марица-изток 2", където държавата даде стопроцентова гаранция по проекта, но впоследствие КЗК я намали на 80%. След съдебни спорове решението на антимонополната комисия бе обявено за нищожно. Юристите не са единодушни относно държавните гаранции. Според част от тях отпусната на 50% държавна гаранция и апортът биха поставили едно дружество в привилегировано положение. България няма да има проблеми с гаранцията, защото НОТИС на ЕК препоръчва гаранции до 80% вместо държавна помощ, коментираха специалисти по конкурентно право, пожелали анонимност.

Спорът ни при обсъжданията бе, че освен политическия риск от проекта държавата не бива да поема други ангажименти, коментира директорът на Центъра за икономическо развитие Александър Божков. Той смята, че не съществуват надеждни разчети за развитие на регионалния пазар след 2010 г., които да доказват, че ел. енергията от новата централа ще е конкурентна. Той призна, че аргументите на енергийното министерство за необходимостта за строителството в Белене изглеждат силни - увеличението на вътрешното потребление, нуждата на ток за износ и нуждите в региона.

От много време насам държавата подхожда прозорливо, като тръгва да създава високотехнологичен клъстър, коментира Николай Минков от енергийния комитет на БИБА. Той припомни, че енергийното министерство нееднократно е канило привилегированите потребители да се включат в проекта. По думите му, ако се вземе решение за изграждане на клъстъра, трябва да помисли за изграждането на комуникациите между Белене и Козлодуй. Българският енергиен форум ще излезе със становище по предложената схема, заяви председателят на форума Иван Хиновски. Неправителствената организация смята, че ще новата компания крие рискове от кросубсидиране.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА