Last news in Fakti

15 Юли, 2004 00:00 861 0

Усилено строителство на пречиствателни станции

  • отпадъците-
  • арсенова-
  • управление-
  • предприятие-
  • направи първа копка
От няколко месеца в малки градове и селища из цялата страна върви усилено строителство и разширение на пречиствателни станции, депа за съхранение и разделно събиране на отпадъци, финансирани с помощта на държавното предприятие за управление дейностите по околната среда към екоминистерството. Министърът на околната среда Долорес Арсенова направи първа копка на едно от най-големите депа за отпадъци в Средногорието, което ще обслужва градовете Пирдоп, Златица и село Челопеч.

Идната седмица в Етрополе ще се положи началото на разширение на пречиствателната станция в града, седем дни по-късно министърът ще направи първа копка и за водопровод в самоковското село Рейово. Само преди десетина дни в благоевградското село Скравена също започна изграждането на водопроводна мрежа. Проектите са част от националната програма за управление на отпадъците, благодарение на което страната защити успешно глава "Околна среда" пред Еврокомисията, припомни министър Арсенова.

Анализ през 2002 г. сочеше, че над 5000 са нерегламентираните сметища в страната. Затова държавата прие програмата за управление на отпадъците. Депото в Средногорието ще бъде изградено до края на 2005 г., като дневният работен обем ще бъде 190 куб.м. То е разположено върху 66 дка и ще се експлоатира 14 години. В бъдеще трите града могат да изградят и предприятие за изгаряне на отпадъците. На първо време от държавния бюджет се отпускат 1.8 млн. лв. за строежа, около 5 млн. лв. са средствата за пълното му изграждане. През тази година държавното предприятие е заделило 33.2 млн. лв. безвъзмездни помощи за екопроекти. Други 43 млн. лв. ще се отпуснат като безлихвени кредити за програми в областта на екоземеделието, екологичния туризъм, преработката на отпадъците, в промишлеността и енергетиката.

В ход е разширението и новото строителство на пречиствателни станции по морето, обясни още министър Арсенова. Завършва се станцията в Царево, все още няма в Созопол и Черноморец, но работният проект се очаква да бъде гласуван от общинските съветници. Работи се по разширението на тази в Равда. Активно се преговаря с кмета на Слънчев бряг за изграждането на отделна пречиствателна станция за комплекса.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА