14 Август, 2004 00:00 508 0

Рускаци масово купуват имоти в България

  • имоти-
  • гражданство-
  • българско-
  • руснаците-
  • чужденците-
  • българско гражданство
Руснаци масово купуват скъпи имоти по нашето Черноморие, като по този начин се опитват да придобият българско гражданство, съобщи управителят на националната компания за недвижими имоти "Форос" Добромир Ганев. Според Закона за чужденците в България гражданите на други държави получат право на постоянно пребиваване у нас, ако направят инвестиция за над 250 000 долара. Пет години след придобиване на разрешението за постоянно пребиваване и ако не са извършили престъпление, чужденците могат да кандидатстват за български паспорт. Молбата се разглежда от специален съвет по гражданство към Министерството на правосъдието. Ако съветът одобри кандидата, той прави предложение до президента и той издава указ за придобиване на българско гражданство.

Предстощото членство на страната ни в Европейския съюз и възможността за свободно придвижване из Европа са основният мотив руснаците да искат да получат българско гражданство.

Засиленият интерес на руснаците към имоти по Черноморието е от 2-3 месеца, разказват брокерите. Седем такива сделки с руски граждани е сключила една от големите варненски фирми за недвижими имоти. Още 10 клиенти от Русия са оглеждали имоти, но се ориентирали към други брокери.

До миналата година руснаците купували имоти в Испания и Гърция. Там имотите са на доста по-високи цени, което накарало руснаците да се преориентират към България.

Чужденците търсели скъпи вили, магазини или малки хотели предимно във Варненско. В повечето случаи клиентите се спирали на големи апартаменти във Варна, чиято цена е около 1000 евро за квадратен метър. Интерес има и към магазини в Несебър и Слънчев бряг.

2302-ма чужденци са получили българско гражданство от януари до края на май тази година, съобщиха от президентството. 132-ма от тях са руснаци. Македонците, придобили български паспорти, са най-много - 914. Гражданство е дадено на 895 молдовци, 69 украинци и 20 сърби.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА