Last news in Fakti

17 Август, 2004 00:00 600 0

Турски колеж иска сграда от Софиянски

  • делегация-
  • турската-
  • година-
  • образованието-
  • министерството-
  • колежа-
  • турция-
  • турската делегация
Бизнесмени от Турция поискаха от кмета Стефан Софиянски сграда за турски колеж, който не е лицензиран в София. Това стана на среща на столичния кмет с колегата му на истанбулския район Якопулу Шанвер Чолак и бизнес делегация от Турция. Турските предприемачи са помолили Софиянски да осигури сграда за колежа, който според тях бил лицензиран от Министерството на образованието и науката.

От турската делегация обясниха още, че висшето училище вече функционира в Шумен под името Балкански университет и тази година щял да открие филиал и в Бургас. В учебното заведение ще се преподава на английски и български език, а освен българи в него щели да се обучават и студенти от Гърция и Турция. Таксите за чужденци ще са 3500 евро на година, а за българи - 2500 евро. От турската делегация съобщиха, че условията в заведението ще съответстват на петзвезден хотел. Първите 600 студенти щели да започнат да учат още тази учебна година. От турската делегация не уточниха какво точно ще се преподава в колежа и каква диплома ще получават завършилите.

Министерството на образованието не е легализирало дейността на Балканския университет в Шумен и колежа в София, беше категоричен зам.-министърът на образованието проф. Камен Велев. Ако двете висши училища съществуват, са незаконни, добави той. ВУЗ-овете не фигурират и в регистъра на министерството на всички лицензирани в България учебни заведения.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА