Last news in Fakti

31 Август, 2004 00:00 533 0

По морето се строи хаотично

  • които-
  • селища-
  • сгради-
  • културата-
  • където-
  • планове-
  • строителството-
  • има издадена виза
Бумът в строителството е хаотичен. Наложително е сериозно да се помисли за разработване на планове, които да набележат основните посоки за развитие на градоустройствената структура. Липсата на тези градоустройствени планове ще доведе единствено до частични изменения на устройствените планове на общините, които се поръчват предимно от инвеститорите.

Надстрояване на къщи се наблюдава навсякъде, където има строителна инициатива. След последните изменения в Закона за устройство на територията /ЗУТ/ може да се пристъпи към проектиране, преди да има издадена виза за строеж, при условие че се спазват нормите за проектиране на даден вид сгради. Навсякъде може да се видят надстройки, които излизат извън мащаба на населеното място. В стари селища, в които са запазени характерни за определена епоха сгради /каквито имаме по Черноморието/, една до друга може да се видят къщи със стрехи, еркери и дървена облицовка в съседство с ново строителство, което дори не е измазано, изградено с чужди за околната среда строителни материали и спорни естетически качества.

В Бургас, където също има такива ансамбли от сгради паметници на културата с изключителна архитектурна стойност, някои колеги умишлено търсят провокация и изграждат нови, съвсем модерни постройки. Когато мащабът е съобразен, строителните материали са близки и има елементи, които приобщават новите сгради към останалите, това не е обезпокоително.

По същия начин може да има и умела намеса в селища като Несебър и Созопол, където също се надстрояват и разширяват масово къщи, дори и такива, които са паметници на културата.

Строителството там - независимо дали е за нов обект или за промени в съществуваща сграда, се съгласува задължително с Института на паметниците на културата. И независимо дали има издадена виза или не, проектантът трябва да получи одобрение от института, ако строежът, който ще извършва, се намира в селища с особен статут като Созопол и Несебър.

За съжаление някои инвеститори се водят единствено от идеята да изчерпят максимално терена, с който разполагат, и резултатът от това е презастрояването на курортните селища.

Строителството в Слънчев бряг е твърде мащабно. Преди осите на отделната хотелска единица бяха 3.30, а сега са между 3.60 и 3.90. Пазарният принцип, от който се водят инвеститорите, е, че един хотел е ефективен, ако е с над 120 легла. Но сме свидетели и на хотели с по 1000-2000 легла.

Освен в Слънчев бряг тенденция към презастрояване и смесване на архитектурни стилове се наблюдава и в по-малките курортни селища на юг от Бургас - Приморско, Синеморец и Лозенец.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА