7 Септември, 2004 00:00 588 0

Беше представен устройственият план на Боровец

  • боровец-
  • самоков-
  • спорт-
  • планът-
  • искър-
  • бели искър
Устройственият план на курорта Боровец беше представен в петък пред членовете на обществения комитет, създаден заради проекта, добил популярност като Супер Боровец. На заседанието при областния управител Олимпи Кътев присъства лично премиерът Симеон Сакскобургготски. Пред членовете на съвета, сред които банкерът Емил Кюлев, социоложката Мира Янова и изп. директорка на Балкантурист Нели Сандалска, ръководителят на проектантския екип арх. Петко Еврев представи целите и предназначението на плана.

Документът е обсъждан вече с общинските съветници на община Самоков и пред обществеността на града, припомни арх. Еврев. Предстои планът да бъде внесен за разглеждане в Националния експертен съвет в МРРБ, но едва когато стане готов докладът за ОВОС.

Общият устройствен план включва земите около Самоков, Боровец и Бели Искър. Въз основа на него ще бъдат изработени устройствени планове, които ще определят начина и вида на застрояване за конкретните имоти в тази територия.

Според авторите му в основата на плана е залегнала идеята за развитието на туризма, но съобразено с опазване на околната среда и създаването на икономическа и социална среда. Планът предвижда националният курорт Боровец да се развива нашироко, тоест в рамките на система от туристически обекти, в която ще се включат и Самоков и Бели Искър. Това означава разширяване на хотелската база и увеличаване на скиорския капацитет чрез строежа на нови писти и лифтове на изток при Ситняково и Сладката вода и на запад при Соколец, Иванов камък и Бели Искър. Планът предвижда още строежа на обекти за развлечение, спорт, култура и изкуство, както и възможности за летен туризъм - еко и селски.
Осигурени са 800 000 лв., за да бъде завършен обходният път около Самоков в посока Ихтиман. Така ще бъде отклонено движението на тежкотоварните автомобили от центъра на Самоков.

Освен известния френски скиор Жан-Клод Кили консултант на Супер Боровец вероятно ще е и италианецът Алберто Томба. По инициатива на италианското посолство у нас и италианския институт по икономика ACE на 13 и 14 октомври в Боровец ще се проведе wordshop за зимен туризъм и ски-спорт. Очаква се там да дойдат фирми доставчици и производители на оборудване за зимен спорт, хотелиерство и обзавеждане.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА