Last news in Fakti

30 Септември, 2004 00:00 574 0

Васил Василев: Нов начин на живот ще предлага Town Center Sofia

  • комплекса-
  • center-
  • sofia-
  • енергия-
  • електрическа-
  • живеят-
  • възможност-
  • които-
  • town center-
  • center sofia-
  • електрическа енергия-
  • town center sofia-
  • евтина електрическа енергия

Господин Василев, вие сте председател на Съюза на работодателите и съинвеститор в Town Center Sofia, какво ви мотивира за изграждането на този град в града?
- Идеята да бъде построен Town Center Sofia точно на това място е да се използват максимално ефективно както земята, така и изградените вече комуникации - на това място сега е разположен заводът за хладилници Мраз. В границите на комплекса бъдещите собственици ще разполагат с всичко, което е необходимо за живеене в един малък град. В него ще има включително и банка.
Там хората ще могат едновременно да живеят, да работят и да се забавляват. Проектът ще даде възможност на над 4 хил. души да купят своето жилище или да живеят под наем. Това е град за младите хора, които желаят да живеят различно. Комплексът ще бъде разположен върху 60 хил. кв. м. Жилищата са планирани така, че да отговарят на средната социална класа в страната. Апартаментите ще се предлагат за около 600 EUR на кв. м.

Освен жилищните сгради какво друго планирате да се изгражда в рамките на комплекса?
- Авторите на проекта - архитектите от Gaudi/SL&Int, са предвидили атрактивен мултиплекс с 6 модерни киносалона и една VIP зала за предпремиери. Вътре ще има ресторанти и заведенията за бързо хранене. Те ще бъдат разположени от двете страни на улиците, които ще свързват комплекса. Освен това на територията на Town Center Sofia ще има туристическа агенция, фотоцентър, музей и галерия.
Жителите ще разполагат с два спортни центъра, в които ще има 800 места. Там ще са разположени фитнесзали, сауни и други модерни спортни съоръжения. Във вътрешността на комплекса е проектиран парк, който също може да се използва за спорт. Обитателите на Town Center Sofia ще се чувстват сред природата, защото зелените площи са планирани под формата на хълмове и ще създават усещане за естествена среда. Ще бъде изграден и подземен паркинг на две равнища. Той ще побира около 1000 автомобила.

Как ще бъде оформено вътрешното жилищно пространство?
- Апартаментите основно ще са с големина от 40 до 130 кв. м. Ще се предлагат и по-скъпи жилища - до 200 кв. м. Площта зависи от желанието на клиентите. Предвидено е жилищата да са с високи тавани от 4.10 м. На последния етаж височината ще е 5 м. Това ще позволи на собствениците да оформят вътрешното си пространство по-нестандартно.

Има ли възможност жителите на комплекса да ползват по-евтина електрическа енергия и как ще стане това?
- Жилищният комплекс ще е изцяло газифициран. Заедно с това ще има възможност действително да се ползва по-евтина електрическа енергия. Специална скулптура ще генерира електрическа енергия. Иглата генератор ще произвежда до 1200 кW в зависимост от мощността на вятъра. Тя ще бъде висока 60 метра и ще се намира близо до входа на комплекса. Така скулптурата, която е и символ на Град в града, ще се вижда от всяка точка на столицата.

Избран ли е вече строител на комплекса?
- Все още не. Предстои да бъде обявен търг за изпълнител на обектите. Най-вероятно това ще стане през март 2005 г. Търгът ще бъде международен. Вече има заявен интерес от чужди инвеститори. Засега е трудно да се изчисли окончателната стойност на всички сгради, но по предварителни разчети тя ще е 19 млн. EUR. Планът ни е комплексът да бъде изцяло завършен до края на 2006 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА