Last news in Fakti

4 Октомври, 2004 00:00 435 0

Още 2 на сто да купят жилища и цените падат

  • където-
  • значи
Имотите у нас са подценени и до влизането ни в ЕС те ще поскъпват, прогнозира вчера вицепремиерът Лидия Шулева.

До 2007 г. цените ще скочат повече от два пъти. Това е прогноза на авторитетната лондонска консултантска компания Oxford Business Group.

Поскъпването на недвижимите имоти през следващите 2 години ще продължи, но плавно, без скокове. Това пък твърди Валентин Съйков, зам.-председател на Националното сдружение "Недвижими имоти".

Вицепремиер, световен анализатор и роден браншовик твърдят едно и също. Значи така ще стане.

Българинът е един от най-бедните в Европа, но страната ни е на първо място по собствени жилища ¬ 98% (средното за бившите ни братя е 64%, а за ЕС ¬ 62%). Каквото и да става, бащината стряха, семейното гнезденце и собственият покрив са издигнати в култ. Значи, докато и последните 2% от нашенците не се сдобият с жилище, цените ще растат.

Това е майтапчийският коментар.

Проблемът е друг. Повечето развити страни ¬ от скандинавските до латиноамериканските ¬ са преживели ледения душ след имотен бум. Христоматийният пример е Япония, където през 1991 г. се спуква балонът на раздутите цени на имотите и страната изпада в 13-годишна рецесия.

Този процес е особено силно изразен след средата на 90-те години в "европейския тигър" Ирландия, където от 1996 г. до 2000 г. новите жилища поскъпват с 92%, а старите ¬ със 126%, а след това ръстът пада съответно на 7% и 13%.

В момента подобно нещо се случва на Великобритания (където низходящата корекция започна), а и на цялата Еврозона.

Значи имотният мехур може да се спука и в България. Това да обрече на рецесия двигателя на растежа у нас ¬ строителството, да докара лоши кредити на банките и загуби на инвеситорите в недвижимости.

Това е сериозният коментар.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА