Last news in Fakti

19 Октомври, 2004 00:00 419 0

Китайски фирми са готови за вложения в инфраструктурата ни

  • китай-
  • интерес-
  • компания-
  • фирми-
  • шулева-
  • министър-
  • лидия-
  • пекин-
  • лидия шулева
”Идвате в Китай в много подходящ момент. В момента правителството на Китай поощрява компаниите да започнат да инвестират в чужбина”, това заяви китайският министър на търговията Бо Силай пред вицепремиера и министър на икономиката Лидия Шулева, която е на визита в Пекин.

Пред “Монитор” Лидия Шулева посочи, че тя е запознала китайския министър на търговията с конкретни области, в които двете страни могат да установят сътрудничество и китайските фирми да направят евентуални инвестиции в България.Според китайската страна, китайските фирми проявяват най-голям интерес в инвестиции с инфраструктурни проекти и в строителство на пътища и мостове. Преди срещата си с г-н Бо, Лидия Шулева посети централата на китайската телекомуникационна компания “Хуавей Технолоджис”, която проявява интерес към проекти в нашата страна. Тази компания е частна, основана е през 1988 г. и има над 40 представителства в цял свят, както и 10 научно-изследователски института, както в Китай, така и в чужбина. Обемът на продажбите на фирмата “Хуавей” е бил 3,83 млрд. щатски долара през миналата година, което е увеличение с 42% спрямо 2002 г. Тази компания смята да инвестира в изграждането на телекомуникационни мрежи в България.

Китай проявява интерес към български фирми, които да строят обекти за олимпиадата в Пекин през 2008 г. и за световното изложение Експо - 2010 г., съобщи пред журналисти днес заместник-министърът на икономиката Радослав Бозаджиев. Той е съпредседател на Смесената българо-китайска междуправителствена комисия за икономическо, търговско и научно-техническо сътрудничество, чиято 11-та сесия се провежда в Пекин.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА