Last news in Fakti

2 Декември, 2004 00:00 773 0

Френски инвеститори проявяват интерес към зимните курорти Боровец и Витоша

  • франс-
  • областта-
  • съоръжения-
  • ентернасионал-
  • боровец-
  • боровец-
  • проекта-
  • супер-
  • витоша-
  • neige-
  • курорти-
  • франс неж-
  • неж ентернасионал-
  • супер боровец-
  • световноизвестните лифтени съоръжения
Представители на големи френски компании пристигат от 6 до 10 декември в България, за да се запознаят отблизо с проектите за развитие на зимните курорти Боровец и Витоша. Това съобщи за "Дневник" изпълнителният директор на "Балкантурист" Недялка Сандалска, която е и мениджър по туризъм в "MG корпорация" (собственик на хотел "Рила" и "Бороспорт" АД, което стопанисва пистите и ски съоръжения в Боровец). Делегацията пристига със съдействието на "Балкантурист". Тя е водена от директора на асоциацията "Франс неж ентернасионал" (France Neige International) Герард Бувие. В състава са включени представители на компаниите "Помагалски" (Pomagalski), "Йорк неж" (York neige), "Дианеж" (Dianeige), Де Же А (DGA) и Жил Пекю, директор на сектор "Транспорт" в рамките на асоциация BCEOM за Централна и Източна Европа, отговарящ за транспортната инфраструктура на курортите, с много добър опит в областта за използване на финансови европейски и международни схеми.

Бизнесмените искат да се запознаят с проектите "Самоков - Боровец - Бели Искър" (известен като "Супер Боровец") и Витоша, както и да представят своите възможности за финансиране и участие в тях, обясни Сандалска. В програмата на посещението им влиза разглеждане на обекти и на самите курорти Боровец и Витоша. Ще имат среща в община Самоков, на която архитект Петко Еврев ще им представи проекта "Супер Боровец", и с обществения комитет за развитието на проекта при областния управител на Софийска област Олимпи Кътев. Освен това ще разговарят със зам.-министъра на икономиката Димитър Хаджиниколов, премиера Симеон Сакскобургготски. Към проекта "Супер Боровец" наскоро проявиха интерес и италиянски компании.

Компанията "Помагалски" произвежда световноизвестните лифтени съоръжения. "Йорк неж" прави оръдия за изкуствен сняг. "Дианеж" е проектантско бюро, а Де Же А е архитектурно бюро за комплексни концепции на ски и морски курорти. "Франс неж ентернасионал" е смесена асоциация от публични и частни фондове на областта Рон-Алп (област около Гренобъл). Тя обединява 40 специализирани предприятия и фирми, научни звена, архитектурни студиа, както и изявени личности. Със своята структура организацията отговаря на всякаква необходимост за глобално или частично оборудване и поддръжка на съоръжения за зимни центрове. Две от фирмите, членки на "Франс неж ентернасионал", са производители на ски - "Росиньол" и "Саломон". В областта на безопасността по ски пистите членове са Technologie Alpine de securite и E I, създали свои методи за предпазване от лавини. Групите Leitner-POMA и Gimar-Montaz произвеждат световноизвестните лифтени съоръжения. В областта на производството на оръдия за изкуствен сняг са представени три производителя - York neige, Duplon и Montagner.

"Франс неж ентернасионал" е един от главните организатори на зимните олимпийски игри през 1924 (Шамони), 1968 (Гренобъл) и 1992 (Албервил). На нея е възложена и организацията на световната купа по ски алпийски дисциплини във Вал д''Изер през 2009 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА