Last news in Fakti

4 Декември, 2004 00:00 1 224 0

Дълговете към „Топлофикация” са 100 милиона лева

  • топлофикация-
  • абонати-
  • парно-
  • дружеството-
  • години-
  • обаче-
  • абонатите-
  • хората-
  • сметките-
  • задълженията-
  • длъжниците-
  • съдия-
  • топлофикация-
  • срещу-
  • изпълнител-
  • които-
  • сметки-
  • търново-
  • после-
  • плати-
  • велико-
  • имущество-
  • фирмата-
  • софия-
  • трябва-
  • година-
  • съдия изпълни
Народът дължи близо 100 млн. лв. за парно.70 млн. лв. от тази сума са натрупали столичани. 20 млн. лв. дължат в Перник, 6 млн. в Шумен, над 7 млн. - в Бургас и 800 000 във Велико Търново. По-малки са задълженията в останалите топлофицирани градове на страната.

Несъбраните вземания за парно растат всяка година. През 1999 г. в София те са били 19 млн. лв. и за 5 г. са се увеличили 4 пъти, признаха от Столичната община .Срещу 30 000 абонати в София за заведени дела. 12 000 от тях са осъдени да си платят борчове за над 500 лева. В столицата обаче досега няма случай съдия изпълнител да е конфискувал имущество на неизряден абонат. Причината е, че осъдените за неплатено парно сключват договори с "Топлофикация" за разсрочено плащане на сметките. От година насам в София събирането на най-брадатите дългове от година е поверено на частната фирма "МДМ-С", но това не дало очакваните резултати. Фирмата се занимава с абонати, неплащали от години, обясниха от "Топлофикация". Това са случаи, когато дирите на титуляра на сметката се губят или пък абонатът е починал и трябва да се издирят наследници. "МДМ-С" работела по списък, изготвен от "Топлофикация". Когато длъжник от списъка си плати, частниците получават 10-12 на сто от сметката.

Събирането на сметките от частни бирници е предвидено и в новите Общи условия за работа с клиентите. За целта обаче фирмите, които събират дълговете, трябва да притежават лиценз за оператор на лични данни, както и да имат предварителното съгласие на абонатите за дейността си. Такъв лиценз засега притежава само столичната "Топлофикация".

Пернишката топлофикация на два пъти обяви търг за дълга на абонатите си, който е над 20 млн. лв. Само 1 кандидат обаче подаде оферта и тя се оказа неизгодна за дружеството. Според условията финансово стабилна фирма или банка трябваше да плати кеш част от борчовете и после сама да събира пълната сума от абонатите. След провала на проекта "Топлофикация" обяви, че ще застрахова неплатените суми през тази зима. При неуспешното им събиране застрахователната компания трябва да плати на "Топлофикация" сметките, а после да намери начин да си ги вземе от абонатите.

До 3 години затвор за нередовните си абонати иска пернишката "Топлофикация". Дружеството затрупа Окръжната прокуратура с искове за образуване на наказателни дела срещу длъжниците. То настоява абонатите с неплатени сметки да бъдат съдени за умишлено престъпление по чл. 393 а от НК. Дела срещу 50 борчлии вече се подготвят в прокуратурата. Очаква се "Топлофикация" да даде на съд общо 7 хил. абоната. Наказателна отговорност ще се търси от клиентите, които не плащат парното си, въпреки че имат средства и имущество. По исковете ще се образуват дознания, които да установят имотното състояние на борчлиите, заяви окръжният прокурор Радка Петрова. Тя твърди, че за първи път "Топлофикация" масово иска наказания за умишлени престъпления на длъжниците. Подадени са искове дори и за борч от 50 лв. Делата да приключат с условни присъди, очакват юристите. Те обаче ще са пречка на хората при започване на нова работа и пътуване в чужбина. Дългът на "Топлофикация" - Шумен ще бъде обявен за продан още в близките дни и седмици, научи междувременно "Монитор". В дружеството финализирали разработка по въпроса, след което предстояло да бъде обявен конкурс, а после и да се сключи договор за цесия. Трябват ни свежи пари за нови инвестиции и това е една от причините да се отиде към цесия, каза пред репортер на вестника шефа на отдел "Пласмент" във фирмата инж. Христо Узунов. По груби сметки дълговете на шуменските абонати за парно са ок. 6 милиона лева, като малко повече от половината тежи на населението.

Събираемостта на борчовете е скочила след като законът позволи на "Топлофикация" да си вади изпълнителни листове за задълженията. Само през 2004 г монополистът е завел 657 изпълнителни дела през септември преди началото на отоплителния сезон е събрал 359 хиляди лева. 305 от тях са платени от битови абонати. Нито лев обаче не е постъпил от продажбата на описана от съдия-изпълнител собственост. До опис на имущество се стигало там, където хората са без никакви доходи и тогава за продан се обявяват стари руски телевизори, шкафове с развалени панти или други реликви от соцепохата. За богатите длъжници съдия-изпълнител действал като плашило и те бързо-бързо уреждали сметките си. Бедните пък търсели кредити от банки или отивали при ведомствения адвокат на "Топлофикация" да подписват споразумения за разсрочено плащане. На съдия изпълнител се предават длъжници с много стари задължения, както и борчлии със суми от 500-700 лева нагоре.

Над 800 хиляди лева са задълженията на битовите абонати към великотърновското дружество "Топлофикация ВТ". За да се справи с длъжниците дружеството вече има своя собствена юридическа кантора, която се занимава с делата срещу неизрядните абонати. В съда са заведени около 400 такива дела, като половината от тях са спечелени. На някои от длъжниците вече се е преминало и към разпродаване на имуществото за уреждане на задълженията им към дружеството. Към момента всички промишлени и държавни абонати вече са изплатили напълно задълженията си към "Топлофикация ВТ".

Според служителите от "Топлофикация" във Велико Търново нямало тенденция за намаляване на битовите абонати. "Хората разбраха, че на ток или на дърва им излиза 2 и 3 пъти по-скъпо, отколкото с парно. Наблюдава се дори обратното - цели входове, които през миналите години са били с изключено парно, сега идват при нас с молба отново да бъдат включени", твърдят работещите в дружеството.В края на 90-те години, обаче, състоянието на "Топлофикация ВТ" съвсем не беше толкова цветущо. Хората от Велико Търново още си спомнят куриозния случай, когато в продължение на три поредни години тогавашният изпълнителен директор на дружеството Ангел Трифонов беше принуден да си заложи апартамента, вилата и личният лек автомобил за да получи банкови заеми за разплащане с фирмата доставчик на гориво. Хората в града тогава масово не плащаха сметките си за парно и дори имаше случаи, когато известни бизнесмени и държавни служители бяха натрупали неплатени сметки за по 4-5 години.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА