Last news in Fakti

7 Декември, 2004 00:00 535 0

Отлагат пак "Бургас-Александруполис"

  • караманлис-
  • русия-
  • където-
  • подписването-
  • руската-
  • путин-
  • костас-
  • проекта-
  • гръцкият-
  • визитата-
  • премиер-
  • отлагане-
  • костас караманлис
Очаква се поредното ново отлагане на проекта за "Бургас-Александруполис", съобщи вчера гръцкият вестник "Имерисия". Повод за публикацията е визитата на гръцкия премиер Костас Караманлис в Русия от 7 до 9 декември, където ключов момент от разговорите с президента Владимир Путин ще бъде проектът за петролопровода, след като руснаците поискаха ново отлагане на подписването на официалната политическа договореност.

Караманлис ще обсъди въпроса ден след срещата на руския държавен глава с турския премиер Реджеп Тайип Ердоган, който лансира алтернативен нефтопровод, преминаващ изключително през турска територия. Отложеното подписване на политическото споразумение между Гърция, България и Русия, което бе поискано от руската страна в навечерието както на посещението на Караманлис в Москва, така и на визитата на Путин в Турция, повдига много въпроси. Няколко дни преди отпътуването на гръцката делегация за София, където във вторник трябваше да бъде подписано споразумението за нефтопровода в потвърждение на Меморандума от Атина, руският министър на енергетиката поиска отлагане, позовавайки се на ангажимента си за разговори с испанския си колега, пише още вестникът.

Според източници от гръцкото министерство на развитието руската страна отново е потвърдила интереса си към проекта и е предложила подписването да бъде осъществено скоро, на нова дата, която да бъде избрана от трите страни. Някои политически анализатори обаче реагираха скептично, не само защото руснаците не за пръв път отлагат подписването на споразумението, позовавайки се на внезапно изникнали пречки, но и заради избрания момент ¬ когато президентът Путин е в Турция, където се очаква да обсъди с премиера Ердоган транспортирането на руски петрол през Егейско море, и малко преди отпътуването на гръцкия премиер за руската столица.

В същото време, гръцкият министър-председател Костас Караманлис заяви пред агенция ИТАР-ТАСС по повод на визитата си в Москва, че строежът на петролопровода "Бургас-Александруполис" ще даде решителен тласък на отношенията ни с Русия и ще открие нови перспективи за развитие на многостранното икономическо сътрудничество.

Петролопроводът ще има положителни последици и за световната икономика, тъй като руският нефт ще достига до Запада, изтъква гръцкият правителствен ръководител. Той припомня, че след повече от десет години неотдавна в Атина бе парафиран меморандум за сътрудничество в тази област. Неговото окончателно подписване ще открие пътя за ускорена реализация на проекта, смята Костас Караманлис. Според него енергетиката е един от отраслите, които разкриват огромни възможности за разширяване на отношенията с Русия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА