12 Август, 2024 10:21 3 143 13

Отново към офисите

  • офиси-
  • colliers international-
  • софия-
  • офис площи-
  • строителство

Делът на свободните офис площи намалява

Наличните офиси клас А и В в София възлизат на над 2,416,200 кв.м. към края на първото полугодие на 2024 г., според последния доклад на Colliers. В сравнение с предходните шест месеца се наблюдава увеличение от малко над 1%, тъй като 5 нови сгради получиха разрешение за ползване и добавиха над 28,500 кв.м. модерни площи към предлагането на пазара. Проектите в активен строеж са с общ размер от почти 300,000 кв.м., като за 30% от тях има подписани предварителни договори за наем или покупка, сочи анализ на Colliers.

Брутните усвоени площи за първата половина на годината са над 75,200 кв.м., а нетните – 32,500 кв.м. Основен двигател на търсенето на модерни офис площи продължава да е ИТ индустрията. През разглеждания период тя заема почти една трета от усвоената квадратура (32%), следвана от компании в сферата на търговията (13%) и финансовите услуги (12%). Почти половината наети площи през разглеждания период (44%) са вследствие на релокации, предимно от клас B към клас А офиси. Подновяванията на договори заемат 34% от всички трансакции, разширенията на вече заети площи – 13%, а останалите 9% се дължат на нови за пазара компании.

Делът на незаетите площи намалява. Спрямо края на 2023 г. и към средата на 2024 г. той е 14.5% за клас А офиси и 14.3% - за клас В. Една трета от празните площи е концентрирана в 10 сгради.

Офертните наемни нива остават непроменени. За офиси клас А те са между EUR 14.0 и EUR 16.0, а за клас В – между EUR 9.0 и EUR 11.0 (на квадратен метър на месец без ДДС). До края на годината наемните нива в качествените проекти ще останат под натиск в посока увеличение, вследствие на малкото налични площи в тях и засиления интерес. Това е валидно в най-голяма степен за първокласните сгради в строеж, които предлагат модерни технологии, гъвкави работни решения и многообразие от удобства на наемателите си.

Продължава тенденцията на засилен интерес от ползватели на традиционни офиси към споделени офис пространства, които предлагат гъвкави решения. Развитието на хибридния модел на работа преобразува очакванията на наемателите и увеличава търсенето на високотехнологична и висококачествена среда. Все повече компании се очаква да се ориентират трайно към този модел на работа. В съответствие с това инвеститорите в по-мащабните проекти започват все по-често да предлагат т.нар. флекс офиси и коуъркинг пространства (в много от сградите директно, без външен оператор) на наемателите си, за да отговорят на техните нужди. Очакванията на Colliers са този подсегмент да се разраства още в перспектива в резултат на стабилното търсене.

Офисният сегмент в Европа се готви да отговори на Парижкото споразумение по отношение на потреблението на енергия и необходимостта сградите да се приближават до целта за нулеви емисии. Този тренд е стартиращ на местния пазар, но се очаква да става все по-осезаем, особено при международните компании. Растящото значение на ESG критериите при избора на офис локация оказва нарастващо влияние върху всички участници на пазара. Това ще мотивира наемодателите да увеличават инвестициите си в модернизация или репозициониране на своите проекти, с оглед на това да останат конкурентни.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 2222

    10 7 Отговор
    Не всички работят в офиси. Аман от безполезни офисчии...
  • 2 ю ка ка

    25 4 Отговор
    Лъжи! Фалшиви статистики!

    Кои са новите ИТ фирми заели офиси в София!? Една кажете...

    Сградата от снимката е бившата на ВМуеар, където се случиха масови съкращения. Поне ги компенсираха с 12 заплати. Във Тех парка за 4 години само Бош се разрасна и взе още един етаж и сега са на 3 етажа.

    Инвестиции няма, всички отиват в Бангалуру.
  • 3 Трол

    8 0 Отговор
    Отново към овците.
  • 4 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    12 3 Отговор
    Ми лено, мари, сградата на снимката ПЛАТЕНА РЕКЛАМА ли е ‼️
    🤔Няма да посоча чия е 🤔
  • 5 УдоМача

    6 2 Отговор
    Хамстерите трябва да са не само евтини, но и под контрол!!!
  • 6 Аз Кочо

    10 5 Отговор
    По данни на статистиката празните офис сгради бяха 17+ процента клас Б и 14+ пр клас А.
    Доколкото си спомням клас Б продължава да води с 17+ пр а клас А намалява празните пространства с около един процент. Но нека статистиката да каже колко милиона квадратни метра тепърва предстои да излязат на пазара.
    Също така офис бизнеса по света е СРИНАТ. И трябва да се знае че много европейски банки и пенсионни фондове са на куката със сринати офис кули най вече в сащ.
  • 7 @@@

    7 2 Отговор
    Тоест за всеки шоп има по 5 квадрата офис, ако махнем пенсионерите и децата разбира се...И се чудят що седят празни и не ги наемат корпорациите?Бъдещето на тези сгради е да бъдат преустроени на жилищни, докато има цена и се харчат апартите, тогава всеки ще може да си живее до офиса и Младостите ще си отдъхнат:)

    Коментиран от #8

  • 8 Аз Кочо

    7 3 Отговор

    До коментар #7 от "@@@":

    Някои могат да бъдат преустроени но много не.
    Понякога е по евтино да ги разрушат и да построят жилищни сгради на тяхно място
  • 9 Който иска да се връща...

    10 2 Отговор
    Това са сгради проектирани за аутсорсинг фирми - експлоататори. Сядаш зад бюрцето с компютърче и слушалки за 8 часа и като станеш накрая на работния ден не ти се живее - очите ти текат, а ушите ти дават заето. Тая игра съм я играл вече, никога повече...
  • 10 ААААА

    9 1 Отговор
    Измислици. Световна тенденция е намаляването на офисите от години. ИТ фирмите, които толкова много се натискали са нищо повече от т. н кол центрове, но и тяхното време вече изтича. Нека да кажат тези т.н. брокери в колко сделки са участвали. Юпита, никой не купува офиси в България, тъй като всички фирми, които дойдоха преди години в страната залпово напускат. На кого ще продадат офисите си при положение, че има милиони квадратни метри свободни, а и няма фирми, които имат нужда от тях. Просто лъскане на витрината зад която няма нищо.
  • 11 Зов за помощ!

    6 1 Отговор
    В новата он-лайн епоха офисите стават безмислени. Няма кой да купува офиси. Аз, за съжаление, продавам прекрасен офис, на отлично място, на ниска цена, но никой не се итнересува от 3 години. Ще се опитам да го направя на апартамент - там цените летян нагоре и все по-нагоре. Ама да съм мислил навремето. Аман от тоя офис!

    Коментиран от #12

  • 12 Порно

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "Зов за помощ!":

    Нали знаеш, че това е възможно, само ако си в сграда със смесено предназначение

    Коментиран от #13

  • 13 Зов за помощ!

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "Порно":

    Зная, офисът ми е в такава сграда. То оставаше и да съм инвестирал в офис сграда - щеше да е най-голямата простотия в живота ми.
    Офис, вече, и да ми го подаряват - не пипам!