Last news in Fakti

15 Декември, 2004 00:00 1 562 0

Расте търсенето на земеделски земи над 100 декара

  • декар-
  • според-
  • имоти-
  • около-
  • земята-
  • земеделски-
  • площи-
  • защото-
  • които-
  • нивите-
  • продават-
  • обаче-
  • чужденците-
  • терени-
  • казва-
  • година-
  • докато-
  • предпочитат-
  • интересът-
  • големи-
  • търсенето-
  • парцели-
  • брокери-
  • цените-
  • собственик-
  • агенции-
  • земеделска-
  • масиви-
  • вървят
Интересът към покупка на земеделска земя се засилва и се превръща в трайна тенденция според представители на агенции за недвижими имоти. По техни наблюдения в момента търсенето многократно надвишава предлагането. Апетитът е главно към големи парцели от 100 до 2000 дка, но на пазара са предимно до 5 дка. Хората продават нивите си, само ако са закъсали за пари, заради налагащото се мнение, че те ще поскъпнат след влизането ни в Европейския съюз, казват брокери.

Цените на земеделската земя сега се движат в много широк диапазон - от 45 до 500 лв. за дка в зависимост от мястото. Изключение са единствено районите около София и по Черноморието, където предназначението на земята се променя веднага след покупката за строителство.

По прогнози на брокери след 2007 г. цените на земята ще достигнат 50-60% от европейските, които са между 500 и 1000 евро на декар. Други от бранша обаче смятат, че поскъпването ще е плавно - с по около 10-20 лв. на дка годишно. Общите очаквания за повишаване на цените на всички видове имоти преди и след приемането ни в Европейския съюз и при падането на конституционната забрана за покупка на земя от чужденци подхранват тенденцията на тази инвестиция да се гледа като на все по-перспективна.

Интересът към земите е провокиран и от факта, че европейски фондове предлагат средства за развитие на земеделския сектор у нас. До 2007 г. България трябва да усвои 450 млн. евро по САПАРД, а след това от структурните фондове още близо един милиард евро. Според инвеститорите изгодно е вложение от поне 100 дка земя с план за използването й, като за период от 5-6 години не трябва да се очаква печалба. Сделката зависи още от местоположението на имота, почвено-климатичните условия, инфраструктурата.

Огромно е търсенето на парцели от 1000-2000 дка от чужди компании, каза управителят на русенската “Компания Земя” ООД Мариан Станчев. Според него България губи потенциални инвеститори, защото в Румъния няма проблем да се намерят големи площи и купувачите се пренасочват. Докато няма комасация, няма много шансове за привличане на сериозни инвеститори за земеделие, смята той. По думите му в момента в Русе чужди компании се интересуват от земя за производство. Италианска фирма търси 2000 дка за засаждане на лозови насаждения. Английски предприемачи пък се оглеждат за терен за отглеждане на билки. Друг италиански инвеститор искал да произвежда зеленчуци и да построи фабрика за преработката им направо на полето, но плановете му били осуетени, защото не намерил подходящо голямо землище. Адвокатска кантора във Видин изкупува парцели за испански клиенти на цени от 45 до 90 лв. за дка, като изискването е парцелът да е над 10 дка. В Свищовско компания търси площи за засаждане на тополи, които ще имат пазар зад граница. Има запитване и за подходящи площи за създаване на черничеви насаждения за развитие на бубарство.

В Добричко едрите арендатори инвестират печалбата си от тазгодишна реколта в окрупняване на парцелите си, за да обработват собствени ниви. Сега фермерите плащат рента от 30% върху добивите, което обикновено е между 20 и 40 лв. за декар на собствениците на земя. По данни на брокери добруджанските арендатори, които обработват по 40 хил. дка, са собственици едва на една шеста от земята.

В последно време хора със свободни средства започват да ги влагат в покупка на земя за създаване на трайни насаждения, каза Йорданка Стефанова от Агенцията за земеделски земи във Велико Търново. Предпочитат се компактни имоти над 10 дка, като клиентите обръщат внимание на това дали има пътища наблизо, възможности за поливане и т.н. Арендаторите от областта купуват втора, трета и четвърта категория земя от 100 до 250 лв./дка, като поскъпването през изминалата година е с около десетина лева на декар, каза Стефанова. За година в Добричко черноземът е поскъпнал четворно от 70 - 90 на 250 - 300 лв. на декар, казаха брокери от местните агенции за имоти. Според тях сега търсенето многократно надвишава предлагането, докато преди пет години ситуацията е била коренно различна. Все по-рядко обаче добруджанци продават нивите си, защото не намират сделката изгодна и предпочитат рентата.

„Имам 20-ина декара земя в Карнобатско. Обработваше я кооперацията, докато фалира. Тази есен ми се обади местен агробизнесмен. Подписахме договор за аренда. След това обаче ми съобщи, че половината от земята била необработваема. Така че, ако има желаещи да я купят, ще я продам. Както направи жена ми със своята. Продаде я по 60 лева за декар. При нотариуса се оказа, че купувачът е само посредник. Парите броил турски бизнесмен. При това не български турчин", разказва пенсионерът Стайко Стайков от Сливен. Съгражданинът му Слав Янков обаче се отказал да продава, след като „Мелинвест холдинг” наел земята срещу рента от по 100 кг зърно на декар. Трудно се продават земеделски земи в Сливенско, казва Жана Лазарова, брокер в „Раксерт” ЕООД. Интересът на чужденците към земята в Сливенско е около планинските селища, уточни Митко Симеонов, собственик на агенция „Дамис”. Тя е посредничила за покупката на имоти от англичани, германци и холандци с туристическа цел.

Чужденците вдигат цените на нивите по Черноморието. Предприемачите променят статута на земеделските площи за строителство на вилни селища. Процедурата отнема около 6 месеца. В общината в Балчик са депозирани 50 молби за смяна на статута на терени край с. Рогачево, казва зам.-кметът на Балчик Живко Неделев. Инвеститорите се насочват към по-отдалечените от морския бряг терени заради тройно по-ниските цени и спокойствието на неурбанизираните райони. За чуждестранните клиенти не е проблем да пропътуват 50 км до плажната ивица, тъй като толкова обикновено е всекидневният им маршрут до работното място. В Бургаско декар земеделска земя се продава по 200 лв. “Това е смешна сума и очаквам да се вдигне над 240 лв. за декар”, казва Атанас Райков от "Адрес Недвижими имоти". Според него у нас евтината земеделска земя се купува основно за туристическа цел, а не за производство. Притежатели на земеделски имоти на първа линия на морето твърдят, че я предлагат по 100 евро на кв. м, докато миналата година е била 30 - 50 евро на квадрат. “Цените ще вървят нагоре, защото интересът на чужденците е голям, а свободна земя по крайбрежието остана малко”, казва Светослав Иванов, собственик на терени. Според него тази тенденция ще се запази дори и след налагането на ограниченията, предвидени в проектозакона за черноморското крайбрежие.

Нивите край София в района на Симеоново, Бояна и Драгалевци също отдавна са загубили предназначението си и се превръщат в луксозни кооперации, офиси, бензиностанции. Средните цени на квадратен метър в тези райони е около 50 евро. По данни на системата за агропазарна информация (САПИ) през миналата година в Софийско са продадени 2020 дка земя, като средната пазарна цена е 1920 лв. за декар. Скъпи са и нивите край Арбанаси, които вървят по 10-20 хил. евро за декар, съобщиха агенции за имоти от Велико Търново. Такива терени се купуват за изграждане на хотели и частни къщи. Земеделските земи в близост до селището се предпочитат, защото урегулираните имоти вървят с 5 - 10 хил. евро за декар по-скъпо.

Интерес будят и земите около очакваните трасета на бъдещите магистрали. “Собствениците на земеделски площи не крият надеждите си за по-голяма печалба и задържат продажбите”, казаха от агенцията "Дом-Ко" в Пазарджик. Цената на земята край магистрала “Тракия” и на главен път 1-8 е значително по-висока - от 3 до 5 евро/кв.м, отколкото останалата, която се продава по 150 - 200 лв. за декар. Според Илия Немски, един от големите земеделски производители в Пазарджишко, илюзорни са очакванията за някакво особено поскъпване на земеделската земя, тъй като чуждият инвеститор има интерес към големи парцели, които трудно се намират.

През последните два месеца пазарът на земеделски земи в Шуменско се раздвижи, каза Енчо Антонов, собственик на агенция “Земя 2004”. Площите се купуват за окрупняване на масиви, обработване или за строителство. Търсят се ниви над 10 дка, но такива предложения са малко. "Хората се въздържат да продават в очакване на предстоящото членство в ЕС и заради чужденците. Тези очаквания обаче са нереални", смята Радослав Радославов от агенция “Инфо”, Велики Преслав.

В Пловдивско не се наблюдава раздвижване на пазара. Според председателя на клона на национално сдружение “Недвижими имоти” Владимир Лафчиев регионът е един от най-разпокъсаните. Има търсене, но няма предлагане на големи масиви. В зависимост от категорията и местоположението декарът варира от 300 до 2000 лв. И там собствениците предпочитат да отдават под аренда, отколкото да продават. Най-голямо е търсенето на масиви до 100 дка, свързано с проекти за земеделско производство.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА