Last news in Fakti

16 Декември, 2004 00:00 603 0

”Елана холдинг” е новият играч на пазара на недвижими имоти

  • фонда-
  • инвестиционна-
  • петров-
  • специална-
  • инвестиции-
  • акциите-
  • имоти-
  • елана-
  • недвижими-
  • дружествата-
  • инвестиционна цел-
  • специална инвестиционна-
  • със специална-
  • дружествата със-
  • със специална инвестиционна
Инвестиционна компания "Елана" планира да регистрира два фонда за недвижими имоти по Закона за дружествата със специална инвестиционна цел, съобщи Емилиян Петров, мениджър "Проекти" в "Елана инвестмънт", консултантското дружество на компанията.

През февруари - март догодина дружеството планира да получи лиценз за "Елана Фонд за инвестиции в земеделска земя", а по-късно ще бъде регистриран и "Фонд за инвестиции в недвижими имоти". Двата фонда ще инвестират средства от продажба на акции в съответния вид активи.

За създаването на фонда за земеделски земи "Елана" вече има предварителна договорка за съвместно участие със застрахователна компания. С нейното включване ще бъде покрито изискването поне 30% от капитала на дружествата със специална инвестиционна цел да се държат от институционален инвеститор. Акционерите във фонда за недвижими имоти още се уточняват, поясни Петров. Двата фонда ще бъдат вписани в търговския регистър с минималния допустим капитал от 500 000 лева и ще увеличат капитала си чрез емитиране на акции на фондовата борса.

Фондът за земеделски земи ще бъде регистриран за срок от 7 години и ще инвестира в закупуване и окрупняване на парцели обработваема земеделска земя. Те ще се управляват чрез отдаване под аренда, а след ликвидацията на фонда ще бъдат продадени.

Целта ни е да подпомогнем развитието на индустриално земеделие, обясни Петров. Според него в момента цените на земята у нас са 2 пъти по-ниски от тези в новите страни членки на ЕС и в тази област се отваря сериозен пазарен прозорец за инвестиции. Земеделските земи тепърва ще поскъпват и с комасацията на парцелите очаквам през следващите 7 години цените им да се вдигнат от 3 до 5 пъти, прогнозира той. На тази основа очакваната доходност от акциите на фонда е около 25-30%, като основната част от нея ще се формира от повишената стойност на земите. При годишна рента от земята от около 10%, очакванията ни са за сравнително нисък дивидент от акциите на този фонд, в рамките на 5%, посочи Петров.

Дивидент от 10-15% годишно и приблизително такава доходност от увеличената стойност на активите очаква "Елана" и от акциите на фонда за недвижима собственост. Той ще инвестира основно в градски имоти - покупка и строителство на жилищни, индустриални и търговски сгради. Това са активи, които се очаква да задържат или да повишат стойността си и да осигурят балансиран доход. Засега не проявяваме интерес към офис-сградите, тъй като смятаме, че на този сегмент от пазара има пренасищане, обясни Петров.

До момента у нас са регистрирани и са получили лиценз общо 4 дружества със специална инвестиционна цел, а едно е в процес на лицензиране, съобщиха от Комисията по финансов надзор (КФН). Първите играчи на този пазар са "Капитал директ" на Българо-американска кредитна банка и Българо-американския инвестиционен фонд, "TBI - BAC Недвижима собственост" от групата на TBI Holding, "Бенчмарк фонд имоти" и "Колос 1" с основен акционер "Ви-Веста холдинг". Повечето дружества бяха лицензирани от КФН в началото на тази година, след като през миналата бе приет Законът за дружествата със специална инвестиционна цел.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА