Last news in Fakti

19 Март, 2014 11:47 1 962 2

Ипотечните кредити няма да поевтинеят

  • ипотечен кредит-
  • заем-
  • банка-
  • закон-
  • тошев

Приетите на първо четене от депутатите промени в Закона за потребителското кредитиране няма да доведат до спад цената на заема. Също така не е логично да се очаква и че редакциите в нормативния документ ще активизират пазара.

„Промените няма да направят кредитите по-евтини. Намаляването на цената на кредитите не става със законови промени, а със стабилна и работеща икономика, ниска безработица, по-високи и стабилни доходи. От 2009г., когато лихвите по ипотеките се движеха между 8.5 и 10%, сме свидетели на постепенно намаляване в резултат на стабилизирането на пазарите до сегашните нива от 6.25 – 7%. Това е понижение на цената на кредитите с около 25% и не се дължи на промени в никой закон, а на чисто пазарни принципи”, каза Тихомир Тошев, изпълнителен директор на „КредитЦентър” и creditpoint.bg.

Законодателят прибързва с промените относно условията за ипотечно кредитиране. „Ипотечният кредит е много важна финансова сделка за домакинствата в България и би трябвало европейската директива за този тип заем да бъде основа за създаване на отделен закон за него, който да отговори на всички изисквания, заложени в евродирективата”, коментира още Тошев.

Кредитополучателите – сегашни и бъдещи, трябва да знаят, че промените важат само за заемите, които ще бъдат отпуснати след влизането в сила на промените. За вече отпуснатите кредити остават условията в договорите за кредит между клиентите и финансовите институции.

В промените влиза и изискването на пазара да се предложат алтернативни ипотечни кредити, при които връщането на имота към финансиращата банка ще е достатъчно за покриване на целия остатъчен дълг. В момента такива кредитни продукти у нас няма и как точно ще бъдат структурирани те, като условия и цена, ще видим едва след приемането на закона и появата на първите такива продукти на пазара.

„Ако даден кредитополучател е взел кредит на 50% финансиране и е плащал 2 или 3 години, а пазарът е спокоен – без спад, в случай на неплатежоспособност, той може да продаде имота си сам и да възстанови парите на банката и собствените си вложени средства, вместо да се отказва от имота си. Същественият проблем се появява в периоди на криза, когато стойността на обезщетението пада. Все пак за клиентите са важни както риска, така и цената на кредита и е трудно да се прогнозира колко клиенти ще изберат този нов ипотечен кредит, защото,  ако цената му е значително по-висока от тази на масовия жилищен кредит и това се комбинира с ниските доходи у нас, може да се окаже, че търсенето на такива кредити ще е изключително малко”, обяснява Тошев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Андрей Николов

    1 0 Отговор
    Не е вярно, ще поевтиняват! Очаква се бум на строителството, мин. заплата ще стане 2000 евро, пенсиите по 1000 и всички ще се юрна да пазарят жилища!
  • 2 Бай Иван

    0 0 Отговор