Last news in Fakti

27 Януари, 2005 00:00 739 0

Строежът на софийското Сити спрян от Владимиров

  • софия-
  • устройствен-
  • защото-
  • управител-
  • център-
  • време-
  • територията-
  • момента-
  • ситито-
  • между-
  • сграда-
  • сгради-
  • направление-
  • района-
  • бизнес-
  • решението-
  • общински-
  • отклонения-
  • съвет-
  • развитие-
  • устройствен план-
  • подробният устройствен план
Застрояването на т.нар. Сити на София се отлага за неопределено време, инвеститорите са в неведение кога най-после в центъра ще може да се издигнат новите високи бизнес центрове. Собствениците на терени в района също не знаят какво ще се случи, защото от плана за застрояването зависи и цената на земята.

Причината за ситуацията е, че областният управител на София Росен Владимиров е спрял решението на Столичния общински съвет (СОС) за извънредното застрояване на т.нар. Западно направление. Това става ясно от съобщение на сайта на СОС. Общинският съвет е възразил срещу спирането на решението, защото има разрешение за исканите отклонения и от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). Общинарите са изпратили допълнителни документи на областния управител - резултати от общественото обсъждане, становища на постоянните комисии в СОС, рецензии от провелия се архитектурен конкурс и други. СОС е помолил Росен Владимиров да преразгледа решението си и да го отмени. Засега няма отговор. Срещу по-гъстото застрояване на района, който е между Булбанк и ул. "Опълченска", се обявиха граждански организации и някои архитекти. Областният управител не беше открит за коментар.

Западното направление, което обхваща територията между булевардите "Княгиня Мария Луиза", "Христо Ботев", "Александър Стамболийски" и ул. "Пиротска", с обща площ от 21.5 хектара е атрактивно за бъдещите инвеститори, защото е планирано да се превърне в българското Сити. По-голямата част от терените беше изкупена още преди три-четири години на цени от 500 до 700 долара кв. м, каза Тихомир Цаков, управител на агенция за недвижими имоти "Аристо". По думите му оттогава собствениците на имоти чакат да влезе в сила подробният устройствен план за местността, за да реализират инвестиционните си намерения. Някои може и да ги препродадат. В момента търсенето на парцели в Ситито е по-голямо от предлагането, като сделките са рядкост. Продават предимно фирми, които имат нужда от свежи пари. Офертите се движат от 1000 до 1500 евро на кв. м, каза Цаков.

Планът за Западното направление предвижда няколко изключения - отстоянието на една сграда от друга да е по-малко от разрешеното, а коефициентите на интензивност да бъдат над пределно допустимите, определени в Закона за устройство на територията (ЗУТ). Законът позволява по-големи отклонения от установените в централните части на градовете след получаване на одобрение и от МРРБ. Ведомството на министър Церовски е дало принципно съгласие за законосъобразността за допускане на исканите отклонения.

Подробният устройствен план на Ситито е разработен от колектив с ръководител арх. Тодор Тодоров. Първите сгради от проекта вече са реализирани. Това са новият бизнес център на мястото на магазин "Явор" и отдавна построената сграда на Булбанк. В момента се строи и католическият храм "Свети Йосиф", който ще бъде заобиколен от три високи сгради. Общо "небостъргачите" в този участък ще са шест. Два 20-етажни близнака, свързани с топла връзка, са разположени на кръстовището на бул. "Тодор Александров" и ул. "Братя Миладинови". Те ще оформят своеобразен вход-арка на главния градски център. Непосредствено до сегашния търговски център "Трапезица" е замислено построяването на две високотехнологични универсални сгради на по 33 етажа. Предвидено е едната да бъде бизнес център, който се свързва с 5-звезден хотел. Общата им разгъната застроена площ е от 20 хиляди кв. м. Отделно се предвижда най-високата сграда в този квартал да бъде на 35 етажа, като първоначалната идея беше там да се събере столичното кметство, което в момента е разпръснато. Тази идея в последно време обаче се изоставя.

Терените в Ситито са частни и общински, по-голямата част от които е включена в капитала на скандалната фирма "Софийски имоти". Германски, израелски и италиански инвеститори имат интерес към строителството в района, каза преди време кметът Софиянски.

Министерството на регионалното развитие е внесло в правителството проекта за закон за Общ устройствен план на София. Очаква се в близко време той да влезе за разглеждане в кабинета, защото съгласувателните процедури между ведомства и министерства са приключили. Общият устройствен план на София беше разработен от над 300 специалисти под ръководството на общинското предприятие "Софпроект-ОГП" и приет от предишния общински съвет през август 2003 г. Той определя устройството на територията, както и насоките на бъдещото развитие на града, на отделните функционални системи - обитаване, труд, отдих, зелена система, транспорт, комуникации, културно-историческо наследство и други. Граждански сдружения го оспориха в съда, но загубиха делата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА