Last news in Fakti

7 Февруари, 2005 00:00 497 0

Над 1 млрд. лв. са ипотечните кредити към края на 2004 година

  • кредити-
  • ипотечните-
  • заеми-
  • оценката-
  • около-
  • могат-
  • същото-
  • банка-
  • година-
  • банките
В края на 2004 година ипотечните кредити, отпуснати от банки, надхвърлиха 1 млрд .лв., показват данните на Българска народна банка (БНБ) за състоянието на банковата система. Над 92% от тях се падат на институциите влизащи в т.нар първа група, където са десетте най-големи като Булбанк, Банка ДСК, ОББ, HVB Bank Biochim.

Точно 600 млн. лв. са раздали родните институции на желаещите да си закупят нов дом през 2004 г. За сравнение в края на 2003 г. заемите за имот бяха едва 408 млн. лв. Това прави истински бум в раздаването на такива кредити, като ръстът им за една година е рекордните 146%. В същото време статистиката на централната ни банка сочи, че средният размер на повишение на общия кредитен портфейл в сектора за 2004 г. е 48 на сто. Само за декември ипотечните заеми скачат с нови 11%, или с 98 млн. лв.

Както е известно, последният месец на годината по принцип е силен за покупката на имот. След жилищните кредити по динамичност се нареждат едва "други търговски кредити" с ръст през декември от почти 4% и потребителските с 3.3%. Данните сочат, че гражданите предпочитат да теглят ипотечните заеми предимно в левове, като 76% от общия им обем са именно такива. Други 22% са в евро.

Интересът към теглене на кредити за покупка на имот е обясним, като се има предвид продължаващото поскъпване на жилищата в страната. През 2004 г. бе отчетен от статистиката ръст в цените им от близо 50%. В отделни райони на София скокът е още по-значителен. От друга страна, банките продължават острата конкуренция помежду си за клиенти новодомци.

Вече стана мода да се обявяват промоции, в които се обещава лихвен процент под 7% за първата година от погасяването на заема, като вече се появи оферта и за лихва от 6.5% (обявена от ДСК). Банкери от почти всички активни на пазара на ипотечните кредити банки обявяват, че и през 2005 г. ще продължат агресивната си експанзия в този сегмент. Притеснена от тези планове, БНБ изготви нова наредба №8, според която банките ще могат да кредитират без утежнения до 70% от оценката на ипотекиран имот. Тя ще влезе в сила от 1 юли 2005 г. Досега нямаше изрични изисквания до какъв процент банките могат да отпускат заеми. В момента повечето кредитни институции обещават заеми за жилища между 75 и 80% от оценката им до цялата цена на апартамента. Според наредбата гражданите трябва да участват в покупката на жилище минимум с 30% собствени средства или заемът им да се оскъпи. Въпреки тази рестрикция банкери не очакват непосредствено отражение върху клиентите, тъй като и сега по-разпространената практика е да се отпускат кредити до 70% от оценката.

При покупка на гарсониера в нелош квартал в София на цена от около 50 хил. лв. ще са нужни като самоучастие поне 15 хил. лв. Останалите 35 хил. лв. могат да се изтеглят като кредит срещу обезпечение на купения апартамент. Месечната вноска при десетгодишна погасителна схема ще е около 400 лв. В същото време, ако същото жилище се наеме, месечно хазяинът ще получава около 300 лв.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА