Last news in Fakti

17 Февруари, 2005 00:00 546 0

Не само европейци ще могат да купуват българска земя

  • българия-
  • чужденци-
  • конституцията-
  • закон-
  • могат-
  • представители-
  • извън-
  • граждани-
  • със специален закон
Чужденци може да закупуват земя в България дори ако не са граждани на ЕС. Това става възможно с приетите вчера на второ четене поправки в конституцията. Повече от час депутатите дебатираха спорния текст и накрая гласуваха с 211 гласа "за", 4 "против" и 2 "въздържал се". Когато става въпрос за държави извън Евросъюза, международните договори се приемат от парламента с мнозинство от 2/3 от всички народни представители и това е защитната клауза за българската земя. Чужденци ще могат да придобиват земя и чрез наследяване по закон. Режимът на придобиване на земята ще се определи със специален закон.

България е договорила с ЕС 7-годишен гратисен период за продажбата на земя. Ако влезем в съюза на 1 януари 2007 г., сделките може да започнат през 2014 г. Същото ограничение ще важи и за чужденците от страни извън ЕС. В преходните и заключителните разпоредби на конституцията е записано, че продажбата на земя ще се прилага от датата на влизане в сила на договора за присъединяване на България към ЕС. От 1 януари 2007 г. обаче действа условието, че България не може да предоставя на чужденци извън ЕС по-добри условия, отколкото на гражданите на съюза. Това означава, че 7-годишният гратисен период ще важи за всички. Единственото изключение е за чужденците от ЕС, които са се установили трайно в България. Те ще могат да купуват земеделска земя и терен за първо жилище още от 2007 г.

Конституционната промяна срещна съпротива от страна на депутата от коалиция За България Любен Корнезов. Той предложи допълнителна алинея, според която гражданите на държавите членки на ЕС да могат да купуват земя по ред, определен със специален закон. И СДС, и ОДС приемат, че гласовете на 2/3 от народните представители при ратификацията на международните договори е достатъчна гаранция за защитата на националните интереси при придобиване на земя от чужденци. Зам.-председателят на Народното събрание Камелия Касабова заяви, че интересите на България са гарантирани. Тя припомни, че и в момента забраната за купуване на земя от чужденци е мъртва на практика и се заобикаля масово.

Втората поправка в конституцията ще бъде гласувана окончателно утре на тържествено заседание на парламента в присъствието на президента и дипломати. Всеки текст от промените в конституцията и на второ, и на трето четене трябва да бъде одобрен най-малко от 180 народни представители. В противен случай България няма да може да подпише договора за присъединяване към ЕС.

Поправките

Приетият проект за изменения на конституцията предвижда още предоставяне на правото на български граждани да участват в изборите за Европейски парламент, както и на европейски граждани да се кандидатират за постове в местните власти у нас. Предвижда се, че гражданин на България не може да бъде предаван на друга държава или на международен съд за целите на наказателното преследване, освен ако това е предвидено в международен договор, влязъл в сила за България.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА