Last news in Fakti

22 Март, 2005 00:00 556 0

Пътят за Златни пясъци пред срутване

  • обясни-
  • района-
  • момента-
  • които-
  • геозащита-
  • трябва-
  • свлачището-
  • процесите-
  • дълбочина-
  • свлачище
Пътят за Златните пясъци може да се срути, прогнозираха пред "Монитор" експерти. Причината е новото свлачище в района на ресторант "Трифон Зарезан", който се намира на 500 метра от курорта.

Пропукванията в района се виждат с просто око, личи и денивелацията, която подсказва за процесите в дълбочина.

Свлачището е с голяма дълбочина, обясни специалист, който не иска да бъде цитиран. Отказът си той обясни с думите: "Това е политика, забранено ни е да всяваме паника". "Ако се окажа прав, свлачището достига до дълбочина под морското ниво. Колкото по-дълбоко е едно свлачище, толкова по-сериозни щети може да нанесе. При поддаване на терена ще бъдат засегнати не само вилите под пътя, но и от другата страна по високия склон", разказа още той.

По думите на главната геоложка на "Геозащита" Живка Йорданова обаче процесите утихвали.

Новото варненско свлачище до момента не е наблюдавано, заради отказ на собствениците на частни имоти да допуснат специалисти от "Геозащита".

До седмица собствениците на имоти в засегнатата зона трябва да се явят в Регионалната дирекция по национален строителен контрол с документи за построените сгради, огради и помощни постройки, обясни за "Монитор" арх. Юлия Кирчева от РДНСК. Според нея, въпреки строителната забрана от 1997 г. там има ново строителство.

Ако тръгнат земните маси, хората, които живеят там, ще имат възможност да напуснат сградите, обясни Живка Йорданова. Живеещите вече са предупредени за опасността и риска, които поемат, подписали са и документ, че трябва да напуснат домовете си и да опразнят търговските обекти върху паркинга до ресторанта.В момента в района се правят геоложки проучвания и е изградена повърхностна геодезична мрежа. Сондажите ще установят геоложкия строеж на склона и дълбочината на подпочвените води. Резултатите от тях се очаква да излязат до 20 дни. Засега, специалистите сочат като причина за заработването на свлачището абразията на морето, обилните валежи, паднали през зимата, топенето на снеговете и незаконното строителство.

До момента са бити два сондажа от общо шест, които трябва да се направят, обясни областният управител Яни Янев. Основната ни задача като държавна власт е пътят, обясни той. Назначена е и комисия, която следи денонощно процесите в района. Отсечката от пътя сега прилича на строителна площадка, където е разположена техниката на "Геозащита".

Няма опасност за туристическия сезон, заяви председателят на Съвета на хотелиерите на Златни пясъци Георги Щерев. Ще возим туристите си по обиколния път и няма драма нито за туризма, нито за сезона, смята още той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА