Last news in Fakti

31 Март, 2005 00:00 708 0

Евтините имоти в Азия засилват аутсорсинга в региона

  • индия-
  • ефективност-
  • трябва-
  • компании-
  • курсовете-
  • енергийна-
  • китай-
  • източна-
  • европа-
  • енергийна ефективност-
  • източна европа-
  • енд уекфийлд хейли
В резултат на по-евтините цени на имотите Индия и Китай привличат все повече погледите на инвеститорите, остявайки на заден план алтернативите за инвестиции в Централна и Източна Европа, пише в. "Уолстрийт джърнъл", цитирайки доклад на американската компания, специализирана в недвижимата собственост, "Къшман енд Уекфийлд Хейли енд Бейкър" (Cushman & Wakefield Healey & Baker). Само за последните три години 45 на сто от общо 500 европейски компании, включени в проучването на "Къшман енд Уекфийлд Хейли енд Бейкър", са изнесли своите операции от Централна в Източна Европа, 18% в Индия и едва 15 на сто в Китай.

Според анализа Бангалор е най-атрактивното място за инвестиции в недвижима собственост в Индия, тъй като предлага отлични възможности за изграждането на офис помещения на сравнителни ниски цени. Освен това заплатите в Индия са доста ниски в сравнение с останалите региони. Големият брой англоговорящи, както и опростената данъчна система в страната допълнително засилват апетитите на западните компании да изнасят дейността в Индия. През февруари страната зае лидерското място в класация на "Икономист интелиджънс юнит" за най-предпочитана страна за aутсорсинг през тази година, припомня авторитетното издание.

Все повече компании от Стария континент предпочитат да изнасят дейността си, за да запазят конкурентоспособността си на световния пазар. Предпочитаните дестинации - Източна Европа, Китай и Индия, ще продължат да предизвикват интереса поради способността им да произвеждат качествени продукти с висококвалифицирана работна ръка, която обаче е значително по-евтина.
СтранатаСпециални одитори ще оценяват енергийната ефективност на сградитеВ-к „Дневник” 31.3.2005 г.До месец-два започва обучението на експертите, които трябва да оценяват доколко една сграда е топло- и хидроизолирана и ще издават задължителните сертификати за енергийна ефективност. Курсовете ще бъдат двуседмични и ще се провеждат в шест образователни центъра в София, Пловдив, Русе, Габрово, Сливен и Варна. Това обяви изпълнителният директор на Агенцията за енергийна ефективност (АЕЕ) Таско Ерменков.

След края на курсовете фирмите ще започнат да правят задължителен одит първоначално само на държавни и общински сгради с над 1000 кв. метра разгъната площ. Частни лица и компании също могат да искат експертна оценка за енергийната си ефективност, но тя не е задължителна. Оценката не трябва да бъде по-скъпа от 10% от стойността на проекта за саниране. След влизането на България в Европейския съюз обаче тези сертификати стават задължителни за всички. Документите важат пет години, след което трябва да се направи втора оценка. Целта е строителството постепенно да става по съвременните норми за енергийна ефективност, въведени с европейската директива от 2002 г. Санираните сгради намаляват с около 70% разходите за отопление. Сега сертификатите служат, за да се изтегли заем или да се ползва отстъпка при санирането.

В момента Техническият университет подготвя учебниците и обучава 60 лектори, които ще водят курсовете за оценители из цялата страна. Най-малко 3 хил. фирми могат да кандидатстват за оценители, тъй като АЕЕ притежава толкова копия на софтуерната програма за саниране на постройките. Преди това компаниите трябва да кандидатстват за тази работа. Програмата е по съвместен проект с норвежкото правителство, което е издало лиценз за разпространение на тези копия. След обучението фирмите ще бъдат включени в регистър към агенцията, припомни Ерменков.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА