Last news in Fakti

29 Април, 2014 10:16 1 093 0

Испанските банки отпускат по-малко кредити

  • ипотечен кредит-
  • банка-
  • жилище-
  • испания-
  • строителство

С 9.5% по-малко са отпуснатите ипотечни кредити в Испания през 2013 г. Общият им обем възлиза на 1.4 млрд. EUR. Най-малък спад в отпуснатите заеми се наблюдава в района на Каталония – 5.3%. В същото време в Навария и Галисия понижението е съответно 8% и 8.4%. В столицата Мадрид също са се давали по-малко кредити в сравнение с 2012 г. Спадът там е 10.8%. В испанската столица са били одобрени ипотечни заеми на обща стойност 344 млн. EUR. В Каталония отпусната сума е на стойност 282 млн. EUR, а в Андалусия – 170 млн. EUR. Тези три региона образуват над половината от отпуснатите заеми в Испания.

Основната причина за по-малко кредити не е толкова нежеланието на местното население да взема банков заем, за да си купи жилище, а внимателното анализиране на всяка молба от страна на финансовата институция. Банките в Испания разполагат с огромно количество недвижими имоти, в резултат на необслужвани кредити. Тези имоти се продават на значително по-ниски от пазарните цени, което допълнително ги обезценява.

В същото време строителния сектор в Испания демонстрира стабилност. Само през януари 2014 г. е завършено израждането на 4735 обекта. Същото количество имоти са били пуснати в експлоатация и през първия месец на миналата година, припомнят от Министерството на строителството на Испания.

От пуснатите в експлоатация имоти 97.7% са на частни инвеститори и едва 2.3% са държавни.

Данните показват, че след като през 2013 г. беше отчетен спад в строителството от 40% спрямо 2012-а, то в началото на 2014 г. е наблюдава стабилизиране в сектора.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА