Last news in Fakti

8 Април, 2005 00:00 494 0

Спирките на градския транспорт преминават в ръцете на частници

  • спирки-
  • стоилов-
  • бъдат-
  • според-
  • фирма-
  • трябва-
  • велизар-
  • транспорт-
  • няколко-
  • велизар стоилов
До няколко месеца почти всички спирки на градския транспорт в София ще бъдат отдадени на концесия, съобщи пред "Сега" зам.-кметът по транспорта Велизар Стоилов. Той вече е подготвил докладната с условията на концесията и ще я внесе за обсъждане в комисиите към СОС до края на месеца. Ако до края на май съветът я одобри, през есента вече ще е приключила тръжната процедура и ще е избран концесионерът, надява се Стоилов. Според него всички спирки трябва да се държат от една фирма, а не от няколко, каквито бяха идеите на шефа на Столичната компания за градски транспорт Васил Найденов. В момента именно СКГТ стопанисва всичките 2300 спирки в София. Приходите от реклама обаче не отивали в компанията за градски транспорт.

Стоилов иска поне 1500 спирки да бъдат включени в концесията. Според него няма смисъл тя да обхваща и най-малките спирки в периферията, защото към тях няма да има интерес. Вече няколко чужди фирми предложиха на общината своите проекти за спирките заедно с навесите и павилионите към тях. В някои от предложенията са включени телефони с улеснения за хора с увреждания. Други пък предлагат всеки квартал да има различен вид спирки.

Водещ при избора на частната фирма ще е размерът на концесионната такса, която общината ще получава всяка година. Според Велизар Стоилов тя ще е около неколкостотин хиляди лева. Концесионерът ще трябва да вложи и инвестиции от близо 10 млн. евро, които да си върне за 10 или 15 г. За целта частната фирма ще може да отдава под наем павилионите и будките за билети и вестници, както и рекламната площ на спирковите навеси. Според хора от бранша фирмите проявяват голям интерес към рекламата по спирките, защото е ефективна и сравнително евтина.
До края на годината трябва да бъдат монтирани нови 300 до 500 спирки, пресметна Велизар Стоилов. Ще се тръгне от центъра и ще се върви към периферията. До месец в центъра ще бъдат сложени и 50 нови електронни табла, указващи кога ще дойде превозното средство, съобщи Васил Найденов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА