Last news in Fakti

9 Април, 2005 00:00 5 117 0

Къщи в Родопите пустеят заради загубени документи

  • много-
  • имоти-
  • невъзможно-
  • които-
  • къщите
Десетки кандидат купувачи на стари къщи се появяват в Източните Родопи през последните години.

Къщите за продан в планината са много, но наследниците ги няма и сделките се провалят заради липсата на документи и на фамилно съгласие. А постройките, които буквално плачат за нови стопани и рухват, са стотици. Повечето не се отличават с особена архитектура и още по-малко - с комфорт. Градени са по баири и скатове, със строги профили, високи тавани и каменни плочи вместо керемиди. Тоалетната и чешмата задължително са на почтено разстояние в двора. Много са къщите, чиито основи и стени са от грубо дялан камък, а отоплението се гарантира от печка "циганска любов".

Предлагат се и масивни тухлени постройки на 2-3 и повече етажа. Това са домовете на хиляди изгнаници от времето на "възродителния процес" и на последвалите ги икономически бегълци от периода на т. нар. "скрито изселване". По това време цели села запустяха вследствие на миграцията. Жив късмет е, ако в такова село срещнеш един-двама старци, които непременно ще ти кажат, че за една каса бира са готови да продават къщи, но няма кой да ги купи сред пущинака. В отделни къщи пък са се самонастанили цигански тумби или цели фамилии от Смолянско.

За обезлюдените селища в Източните Родопи вече явно се е чуло и в Европа. Така в началото на януари тази година стана ясно, че англичани напират да купят цялото село Дядовци край Ардино, в съседство с Дяволския мост и приказната местност наоколо. Меракът на новите заселници обаче се провалил, тъй като по-голямата част от собствениците на имотите са покойници. Роднините и наследниците пък са се пръснали по света - в Турция, Холандия, Белгия, Германия, Швеция. А законна сделка за къща или земя е невъзможно да се осъществи, без да се съберат подписите и съгласието на всички наследници.

В много случаи в малките селища стопаните нямат нотариални актове за земята си, а къщата им няма скица и не е узаконена. Почти невъзможно е да се издирят собствениците на имоти в забутаните и обезлюдени села. А и в много от селищата не е уредена регулацията.

Така за чужденците и продавачите на имоти е невъзможно да се справят със сделка без посредничеството на агенция. Поне 15 са документите, които трябва да се съберат, а тромавата и бюрократична процедура гарантира месеци наред обикаляне от инстанция на инстанция. Което в никакъв случаи не привлича чуждоземните купувачи.

Две британски семейства обаче успяха да се сдобият с имоти в село Седларци, Ардинско. Сделките са подписани преди Коледа, но цените на къщите се пазят в тайна. Новодомците веднага започнали проучване сред местните за колко пари биха продали родния покрив на чужденци.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА