Last news in Fakti

25 Април, 2005 00:00 885 0

Ще облагат с ДДС адвокатски и нотариални услуги

  • регистрация-
  • проекта-
  • облагане-
  • услуги-
  • закона
О 1 януари 2007 г. ставката по ДДС остава 20%, а след това ще е 18%. Това предвижда вариантът на чисто нов закон за ДДС, подготвен във връзка с еврохармонизацията, който трябва да е в сила от 2006 г. С проекта се премахва правилникът за прилагане на закона. До края на 2006 г. туристическите услуги за чужденци ще се облагат със 7% ДДС. След 1 януари 2007 г. облагаеми доставки стават услугите на адвокати и нотариуси по реда на Закона за адвокатурата или Закона за нотариусите и нотариалната дейност. Това със сигурност ще доведе до сериозното им поскъпване. Доставките на учебници и учебните помагала за училищата и ВУЗ ще са освободени до 2007 г., пише в проекта. Те най-вероятно също ще поскъпнат, след като започнат да се облагат с ДДС. Същото важи и за продажбата на билети за спортни състезания, за културните ценности на музеи, галерии и библиотеки, финансирани от държавния бюджет, за обучението на планински спасители и за помощно-технически средства за хора с увреждания. Ще се начислява ДДС за обработка на земята с машини от кооперацията на нейните членове, отглеждането и придобиването на продукция от нея, заплащането на рента в натура с хлебно или фуражно зърно.

Премахва се нулевата ставка на данъка за леки автомобили за хора с увреждания, сделките с дивеч и ловни трофеи и за услуги, свързани с железопътен транспорт. Отпадат "недоставките" за случаите на предоставяне на стоки и услуги на основание глава XIV от Кодекса на труда и във връзка с гаранционно обслужване. Като данъчнозадължени ще се разглеждат лица, които извършват инцидентни доставки на нови сгради, земя за строеж и нови превозни средства.

При забавяне на връщането на ДДС данъчните ще дължат законна лихва за забава, предвижда проектът.

Праг

Предвижда се групова регистрация - две или повече лица да се разглеждат като едно за целите на данъчното облагане, ако са тясно свързани. Въвежда се доброволна регистрация независимо от облагаемия оборот. Запазва се прагът за задължителна регистрация от 50 000 лв., но се променя начинът за изчисляването му. Той ще се изчислява за календарна година, а не за 12 месеца назад и няма да включва продажбите на дълготрайни активи. Данъчният номер се получава при общата данъчна регистрация, пред него се поставя префикс BG.

Корпоративен данък

Облагането на провизиите на банките с корпоративен данък ще отпадне, обеща министърът на финансите Милен Велчев на пролетната банкова среща в Пловдив. Такова облагане е предвидено в проекта на нов закон за корпоративното подоходно облагане. То е престараване, което обаче ще бъде изчистено при приемането на проекта от Министерския съвет, каза Велчев.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА