Last news in Fakti

11 Май, 2005 00:00 503 0

ЕС финансира път, свързващ Бургас и Александруполис

  • милиона-
  • година-
  • сътрудничество-
  • велчев-
  • милиона евро
Строителството на нов второкласен път от Ново село до магистрала "Марица", който на по-късен етап се предвижда да създаде пряка връзка между Бургас и гръцкото пристанище Александруполис ще се финансира с пари на ЕС. Това стана ясно след като финансовият министър Милен Велчев и ръководителят на мисията на Европейската комисия у нас Димитрис Куркулас подписаха четири финансови меморандума по програма ФАР.

Общата им стойност възлиза на 33 милиона евро, като 20 милиона евро са за съвместни проекти с Гърция, 8 милиона евро с Румъния, 3 милиона евро със Сърбия и Черна гора и 2 милиона евро - с Македония.

Размерът на националното съфинансиране възлиза на 7.695 милиона евро, съобщи Велчев. Средствата, които ще бъдат предоставени с новите финансови меморандуми, ще бъдат ползвани за реализиране на проекти за изграждане на транспортна инфраструктура, опазване на околната среда, развитие на културните, туристическите и човешките ресурси, засилване на икономическата активност и трансграничните връзки и техническа помощ за разработване на програми и документи за бъдещо сътрудничество.

Голяма част от средствата по финансовия Меморандум за трансгранично сътрудничество с Румъния са също за подобряване на инфраструктурата. Предвиден е проект за рехабилитация на пътя Плевен - Никопол, с цел превръщането му в модерен подходен път към фериботния комплекс Никопол - Турну Мъгуреле.

Финансовият меморандум с Македония се състои от три проекта, пак от толкова са състои меморандумът със Сърбия и Черна гора.

Според Велчев общият бюджет на програма ФАР за 2001-2003 година е 272,6 милиона евро, а за периода 2004-2006 година - 593,5 милиона евро, което е ръст с 98 на сто. По програмата за трансгранично сътрудничество има ръст от близо 40 на сто, като общият бюджет за 2003 г. е 88 милиона евро, а за 2006 година - 121 милиона евро.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА