Last news in Fakti

16 Март, 2005 00:00 1 005 0

Спекуланти и арендатори раздвижиха пазара на земя във Велико Търново

  • трябва-
  • земята-
  • общините-
  • търсенето-
  • парцелите-
  • земеделски-
  • земеделски земи
Предприемчиви бизнесмени обикалят селата в района на Велико Търново и изкупуват незастроени земи на цени от 40-50 лв. за декар. Това установи проверка на "Монитор" за реализираните в областта сделки със земеделски земи през последните 1-2 години.

Очакванията на новите собственици са с приемането ни в ЕС цените на парцелите да скочат и да ги продадат с прилична печалба.

Един от предприемчивите търговци е Николай Здравков. Той признава, че за купуването на парцелите е теглил банков заем. Надеждата му е след като бъде разрешено на чужденците да притежават земя в България, той да разгърне сериозен бизнес като прподава закупените сега земи срещу валута и на по-високи цени.Други сериозни купувачи са земеделските кооперации, които вместо да изплащат рента за обработваните земи, предпочитат да притежават свои.

Общо 14800 дка земеделски земи са продадени през 2004 г. във Великотърновска област, сочат данните на Системата за агропазарна информация (САПИ). В сравнение с предходната 2003 г. се наблюдава намаляване на сделките с около 20%. Успоредно с това обаче продажните цени на земеделските имоти растат. През миналата година средната им цена в областта е достигнала 116 лв./дка при не повече от 100-106 лв/дка година назад.

През годината се е увеличило търсенето и в общините Велико Търново и Стражица, като пазарът в този район е сред най-активните. Най-търсени са били земите в общините Свищов и Павликени, където са регистрирани и най-много сключени сделки. Общо в двете общини през годината са продадени 4638 дка при средна цена от 127 лв/дка. Най-слабо е търсенето и предлагането в планинските райони на общините Елена и Златарица, както и в околностите на Полски Тръмбеш, Сухиндол и Лясковец.

Истински ценови рекорд е регистриран в Севлиево - 410 лв. за един декар земеделска земя. Причината за това е, че районът тук е особено предпочитан за развитието на планински екологичен туризъм.

Според хората, занимаващи се с търговия на земеделски земи, един от най-големите проблеми в момента е раздробеността на парцелите и все още твърде ниската им цена. За да се увеличат търсенето и продажбите според тях трябва да се създадат повче комасирани парцели. Ако един чужденец реши да си купува у нас голямо количество земя, на практика трябва да си прави труда да я събира парче по парче. Сами разбирате, че това ще го откаже още в самото начало, коментира един от търговците Димитър Кирчев. Така, че в този смисъл изкупуването на земята от българските предприемачи и нейното уедряване е положително", добави той. Спореднего обаче би било пагубно държавата да разреши безконтролното изкупуване и разпореждане със земята от страна на чужденците. Тя трябва да приеме национална стратегия за развитието на родното земеделие и продажбата на земята, категоричен е търговецът.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА