19 Март, 2005 00:00 885 0

Двойно се е увеличил интересът на британци към български имоти

  • които-
  • могат-
  • купят-
  • имоти-
  • селата-
  • продава-
  • област-
  • стара-
  • цената-
  • оферира-
  • години-
  • около-
  • място-
  • имота-
  • срещу-
  • британците-
  • между-
  • дворно-
  • постройка-
  • намерят-
  • група-
  • последните-
  • интерес-
  • продават-
  • българия-
  • интересът-
  • места-
  • къщите-
  • наблюдава-
  • близо-
  • ста
Покупката на недвижим имот почти винаги носи доход на собственика. Липсата на финансови средства, за поддръжка, обаче е сред основните причини, които карат собствениците, най-вече на къщи и вили в слабо населените български райони, да ги продават. Интерес към тях проявяват предимно чужденци, за които не представлява проблем да купят и най-вече да реновират имота. Статистиката посочва, че за последните 4 години двойно се е увеличил броят на британците, сдобили се с имоти у нас.
, Най-слабо е предлагането на къщи в планинските райониКрасивата природа, населението от 7-8 милиона души, наличието на планини и море в едно, по-евтините цени. Това са факторите, които привличат британците да инвестират в недвижими имоти в България, е мнението на Анди Андерсън, управител на една от първите брокерски агенции “Стара планина пропъртис”.

Интересът към България не е продиктуван само от чистия планински въздух и хубавите гледки. Съществуват и местни фактори във Великобритания, които карат островитяните да търсят имоти в чужбина. През последните шест-седем години в Англия се наблюдава увеличение на цените на недвижимонстите от един до три пъти, в зависимост от района. Едва през последните 12 месеца като че ли тенденцията към поскъпване спря и сега дори се наблюдава лек спад в цените, обясни Андерсън. Прогнозата му е, че при силно поевтиняване на жилищата във Великобритания, ще се отчете отлив от българския пазар.Особеното при британците е, че те не гледат на жилищата и къщите, които купуват като на имот за живеене, а повече като на инвестиция. Според интересите те могат да бъдат разделени на три групи.

Първата включва хора над 50 години, които са пред пенсия. Най-често те търсят вили за почивка. Вниманието им е насочено към Черноморието, планинските курорти, както и села в Родопите. Имотът се ползва две или три седмици, а може да се даде под наем на приятели. Сериозен туристически потенциал имат Банско и Велико Търново.

Втората група хора условно могат да бъдат наречени “изживяващи мечтите си”. Те искат да не живеят повече на Острова. Желаят да променят живота си, да купят имот и да открият бар или хотел. Интересът им е към стари къщи. Имат склонност да се присъединяват към местни фирми, с които заедно да работят. Това е икономически изгодно и за българската икономика, тъй като се ползват услугите и стоките, произведени в страната, а също така се създават и работни места. Последното е особено важно като се отчете обезлюдяването на цели села.

“Стълбата на имотите”. Така може да бъде наречена третата група от британци, желаещи да купят имоти у нас. За тях най-важното е да знаят къде да вложат парите си, откъде могат да получат пари, какъв ще е прирастът на техния капитал след 4-5 години и какъв доход ще им носи инвестицията в недвижима собственост с течение на времето. Те разполагат със значителни финансови средства и за тях няма значение дали ще купят един или десет имота.

До голяма степен има припокриване на тези три групи. С течение на времето хора от една група могат да преминат в друга.

Все още най-атрактивните имоти за британците са селските къщи. Въпреки силният интерес, и то от години, в почти всички области на страната могат да се купят къщи на цена до 10 000 лева. Това сочат данните на imot.bg.

Предлагат се близо 400 имота, като най-много са в селата около Ловеч и Русе (по над 60 къщи). На трето място се нарежда Пловдив с 50, следва столицата с 40 оферти. По около 30-тина къщи се оферират във Велико Търново, Кюстендил и Перник.

Повечето къщи са едноетажни и с квадратура под 100 кв.м. Ценното при този вид имоти не е са толкова сградите, колкото земята, която се продава с тях и в някои случаи достига 1000 кв.м.

В област София къщи на стойност под 10 000 лв. могат да се купят в Драгоман, Костенец, Копривщица, селата Елешница, Искрец, Реброво, Церово и други. Точно 10 000 лв. искат собственици на къща от 36 кв.м с 1200 кв.м дворно място в Драгоман. Масивна двуетажна сграда от 70 кв.м с каменна зидария, дворно място и чудесна панорама в Копривщица може да се купи срещу 7500 лв.

От селата имоти с големина между 50 и 70 кв.м могат да се намерят в Свидня и Скравена. Срещу 6500 лв. в Свидня се продава къща от 65 кв.м и 1100 кв.м двор. Стара селска къща от 60 кв.м в Скравена с ток, вода и близо 2 декара земя се оферира на цена от 6000 лв.

Единственият град, в който могат да се купят къщи под 10 000 лв. това е Русе. Там се подават близо 10 подобни имота. В кв. “Стара кула” 9000 лв. е цената на стара къща от 40 кв.м с двор 600 кв.м. Във вилната зона на “Долапите” измазана постройка от 35 кв.м с 3 стаи, тераса, ток и питейна вода може да се купи за 4800 лв. Между 3500 и 8000 лв. варира цената на къщите, които се продават в “Дружба 2”.

До 100 кв.м достига големината на къщите, които се предлагат в селата около Русе. Срещу 5000 лв. може да се купи едноетажна монолитна постройка от 100 кв.м с 2 декара двор в село Батин. Тристайна тухлена къща в село Бръшлен от 72 кв.м измазана, с кухня и килер се продава за 4900 лв.

По Черноморието къщи под 10 000 лв. много трудно могат да се намерят. Повечето са на километри от морския бряг. В Сунгурларе, област Бургас, къща от 100 кв.м с дворно място се оферира на цена от 10 000 лв. В Грозден стара къща от 50 кв.м с двор 900 кв.м може да се купи за 6500 лв. с 1500 лв. по-скъпо се търгува подобен имот, но с двор от 1200 кв.м.

В село Аврен, област Варна, старинна къща от 60 кв.м с 1 декар двор и с две асфалтови улици може да се купи за 8000 лв. Стара къща от 55 кв. м в центъра на Войводино и земя от 1500 кв.м се оферира на цена от 10 000 лв.

Голям избор на къщи не само в селата, но и в градовете, се наблюдава в област Ловеч, сочат данните на imot.bg. Стара възрожденска къща от 45 кв.м на 5 км от Троян се продава за 3000 лв. Имот от 100 кв.м, отново в Троянския балкан може да се купи срещу 4000 лв. По-висока е цената на старинните къщи с големина над 90 кв.м. Там цифрата може да достигне и 8000 лв.

Впечатление прави, че всяка 7 къща, обявена за продан, в този район на България вече е намерила новия си собственик. Това говори за две неща. Първо, че има интерес към закупуване на къщи около Троян и второто, че имотите са в сравнително добро състояние, след като бързо успяват да намерят купувач.

Двуфамилна къща от 200 кв.м в Ябланица се продава за 7000 лв. С 500 лв. по-скъпо се оферира къща от 160 кв.м, която е оригинална старинна постройка. Между 5000 и 7000 лв. варира цената та къщи в селата. Големината на постройките не надвишава 100 кв.м.

Калофер, Перущица и Хисаря са градовете в област Пловдив, в които се продават къщи под 10 000 лв. Едноетажна къща с две стаи и кухня в Перущица може да се купи за 5000 лв. В Хисаря цената е 7000 лв. за имот от 70 кв.м. от по-малките населени места големи къщи, над 100 кв.м могат да се купят в Пъдарско, Ръжево и Сухозем. Двуетажна тухлена къща от 140 кв.м се оферира на цена от 9500 лв.

Според анализатори, ако интересът на чуждици към къщи и вили в по-малко населените места се запази и през 2005 година, може да се очаква спад в предлагането. Не трябва да се пропуска и фактът, че има и българи (най-вече в пенсионна възраст), които са готови да продадат градския си имот и с част от парите да купят къща на село.

Милена Богданова
[email protected]


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА