Last news in Fakti

20 Май, 2014 10:57 11 560 10

Защо Черноморието не е Адриатика

  • курорти-
  • българия-
  • архитектура-
  • застрояване

Защо Слънчев бряг и Златни пясъци заприличаха на бетонни джунгли, докато хърватският адриатически бряг съхрани хармонията между архитектура и природа? Германски и австрийски експерти предлагат отговорите в изследване, публикувани в материал на Deutsche Welle.

Слънчев бряг е бил проектиран за не повече от 30 000 туристи, но сега побира 300 000 летовници. Плановете за развитие на Златни пясъци са лимитирали капацитета на курорта до не повече от 20 000 легла, които днес са над 120 000. След разпада на бивша Югославия, върху 16 пъти по-дългия от българското Черноморие адриатически бряг на Хърватия са построени едва няколко нови хотела, а местните общини и жителите им не дават и метър от брега да бъде бетониран. Малкото пясъчни плажове по местното скалисто крайбрежие се пазят ревниво, а руските и българските инвеститори нямат никакъв шанс да загрозят крайбрежната ивица със своите "апартхотели" по подобие на случилото се в Слънчев бряг, Варна и Балчик, констатира сравнително изследване за съдбата на големите комплекси по Адриатика и Черноморието, осъществено от австрийски и германски експерти.

Българският и другият модел

Чрез системите за централно финансиране Югославия и България изливат милиони тонове бетон по крайморските си ивици, като освен финансовата изгода, режимите на Тито и Живков са търсели признание от Запада за "успехите" на социализма. Те са се гордяли с новоизградените курортни селища с модерна архитектура и добре обмислено градоустройство, твърдят авторите на изследването. Съдбата на това наследство в Хърватия и България обаче е много различна. В България то е подложено на разрушение или е променено до неузнаваемост с едно-единствено изключение - курорта Албена. В Хърватия, с малки изключения, красивите архитектурни комплекси и отделни хотели, част от които са построени още по времето на Австро-Унгария, са били опазени въпреки опустошителните войни за югославското наследство през 90-те години на миналия век.

Една от причините на Адриатика да бъде спестен "българския модел" е силната съпротива срещу свръхзастрояването сред жителите на крайморските общини, които при Тито са били съсобственици в морските комплекси. Влияние за опазването на архитектурното наследство оказват и мащабните задгранични инвестиции, които държат на марката на познатия по света туристическия продукт "Далматинско крайбрежие".

И централната власт в Загреб, и местните власти по Адриатика категорично отхвърлят неясните като произход инвестиции от Русия и България. Една от редките придобивки на руски олигарси в Далмация набързо е изоставена, защото руският мениджмънт няма никакъв опит в международния туризъм. Сега полуразрушеният "руски хотел" е показван като пример за последствията от разпродажбите на тъмно. Почти на камък удрят и опитите на Мултигруп да купува хотели в Хърватия, които после да разширява както си знае, докато в крайна сметка ръководената от Илия Павлов империя все пак успява да се сдобие с хотел в Южна Далмация. Съвсем скоро обаче е принудена да го продаде на турска фирма, която възстановява оригиналния вид на комплекса, свидетелства изследователят Михаел Зинганел от Виена.

Съсипването на българското Черноморие

Презастрояването на Слънчев бряг и Златни пясъци се разглежда от германските и австрийските урбанисти като драстичен случай на унищожаване на архитектурно наследство. Съсипани са оригинални идеи не само за външното, но и за вътрешното проектиране и устройство на най-големите български летовища. Унищожени са оригинални мраморни, керамични и метални пана и орнаменти, свързани с характерния за епохата на строителството късен модернизъм. През последните 15 години се появяват стотици хотели в кичозно-гигантомански стил и с неестествени за крайбрежните ландшафти еклектични форми.

Според авторите на проучването, ярък пример за новобогаташка трансформация на някогашните архитектурни символи на курортите е поглъщането на известното заведение бар Вариете на Слънчев бряг от новоизградения хотел "Колизеум". Мегаломанската постройка се увива плътно около стилната сграда на вариетето и я скрива изцяло, като оставя свободен достъп единствено до централния вход на заведението.

"Това едва ли щеше да бъде разрешено дори в България, ако новите собственици не бяха синове на кметицата, управлявала съседния Свети Влас цели 30 години", разкрива изследователката Анке Хагеман. Според нея, единственият светъл лъч в сегашната ситуация на продължаващо бетониране на Черноморието са гражданските протести срещу плановете за унищожаване на последните неосквернени оазиси Иракли и Карадере.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СамоСелянитеКаратБМВ МустангаЕномерЕдно

    5 1 Отговор
    щот сме тъпи и си избираме селяндури за управници

    Коментиран от #4, #5

  • 2 по темата

    5 1 Отговор
    Бутане на грозната застроена бетонна уродщина.
  • 3 Stone Kold

    4 1 Отговор
    щот се перат милиарди от просташките алкохолни и секс евро туристи ина4е няма и да стъпят в бг
  • 4 Иван Петров

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "СамоСелянитеКаратБМВ МустангаЕномерЕдно":

    Ами да, тъпи сме. Ако бяхме умни нямаше да позволим да стане така. Ама гледай в Банско какво става - селяните си продадоха земите и сега реват, че големите хотели им взели бизнеса. Уникално прост народ!
  • 5 Симеон Тасев

    0 3 Отговор

    До коментар #1 от "СамоСелянитеКаратБМВ МустангаЕномерЕдно":

    ами да като тебе дето като видят кола и стават диви и щастливи и като видиш някоя е36 изхабена от такива като тебе и вече си голем
    заради такива като тебе пада реномето на марката бмв

    Коментиран от #6, #8

  • 6 СамоСелянитеКаратБМВ МустангаЕномерЕдно

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Симеон Тасев":

    Монка, нахрани ли прасето, кокошките.....тая работа тебе чака
  • 7 Borislav Krumov

    1 0 Отговор
    Защото в строителството яко се перат пари!
  • 8 alex xela

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Симеон Тасев":

    Монкааааа, какво общо има бмв със строитилството???То само ти си знаеш писанията
  • 9 Рашко Ломския

    0 0 Отговор
    Значи първо ще започна от там, че нямаше как Слънчев бряг и Златните да се се презастроят и всъщност не знам защо говорим замо за тези два курорта при положение, че цялото ни черноморие е презастроено. Равда-Несебър и Слънчев бряг вече са слети в едно цяло. И не знам как легловата база е 300 хиляди при положение, че през лятото на моменти има близо половин милион туристи в слънчев бряг, вероятно спят по двама на легло?!? Както и да е да се върнем на темата. Как да забраниш строителството, като си риституирал земята? Какво да я прави собственика и? Гол пясък, на метър отдоло морска вода. Естествено, че ще я продаде и то на висока цена, тази земя за друго не става. Този пък който купи имота за по 1000 евро квадратния метър за какво ще я купи? Естествено, за да направи хотел. Виждате ли въпросите са реторични, няма смисъл да се затават, когато отговорите се знаят предварително. Има още една голяма истина за икономическия пазар. ТОЙ СЕ САМОРЕГУЛИРА. Какво значи това. Ако няма нужда от толкова много хотели, то нямаше да се строят още нови и нови. Курорта бил за 30 хиляди, хубаво, но сега събира по 500 хиляди и докато ги събира ще се строи. Като започнат да идват само по 30 хиляди ще видите как и хотелите ще изчезнат. И не е презастроено само в България, така е в повечето курорти. Вижте Испания, най-голямата дестинация за плажен туризъм в Европа, хотел до хотел, бетонни курорти. Няма ги едно времешните хотелчета тук там по скалите а наоколо китни хасиенди с двор
  • 10 Николай Николов

    0 0 Отговор
    Ами защото,уж 23год. демокрация но през тази демокрация ни управляват същите комунисти от едно време само че са по-алчни и решени да смажат народа от всякога!