Last news in Fakti

6 Април, 2005 00:00 2 818 0

Какъв паркет да изберем?

  • паркет-
  • дървесина-
  • много-
  • възраст-
  • поради-
  • години-
  • метър-
  • между-
  • достига-
  • видове-
  • лесно-
  • паркети-
  • зависимост-
  • редене-
  • височина-
  • обаче-
  • дъбови-
  • добре-
  • годишна-
  • голямо-
  • повече-
  • дюшеме-
  • цените-
  • традиционния-
  • повърхностният-
  • квадратен-
  • около-
  • освен-
  • защото-
  • с
,На пазара се предлагат паркети по 12-15 лв. за квадратен метър. Но има и такива със сложни и странни имена, чиято цена сига до 500 евро на кв.м. Тази разлика е доста объркваща за клиентие, твърдят търговците. Дори и тези, които могат да си позволят по-скъпа подова настилка, се колебаят и избират дълго. По магазините вече има най-различни паркети - необработени, лакирани с по няколко ръце лак или пък покрити само със специално масло. Някои дъски са направени от един слой еднородна дървесина, а при други, наречени многослойни, само повърхностният пласт е благородно дърво.

При традиционния еднослоен паркет разликите в цените са най-шокиращи. Тяхното първо или екстра качество, което гарантира добра селекция на шарката и правилна геометрия на паркетините, струва около 18-20 лв. на кв. м. Според специалистите с най-добри качествени показатели са варненските и севлиевските паркети. Българският паркет обаче се продава необработен. Това означава, че след като се монтира, той трябва да се цикли и лакира. Така че крайната му цена може да достигне до 50 лв. на кв. м в зависимост от допълнителните материали и пазарлъка за работата.

Освен дъб и бук в търговската мрежа, макар и рядко, се намират ясен или габър, и то с предварителна заявка. Така равносметката най-общо показва, че за циклене и лакиране на един хол ще трябват между 60 и 120 лв. с вносен лак. Освен похарчената за самия паркет сума. Много от фирмите предлагат на клиента да си купи материалите или те да му ги набавят и доставят безплатно. Дъбовият паркет например се лакира двукратно, а буковият обикновено трикратно, чамовото дюшеме е желателно трикратно. Един литър лак покрива около 6 квадратни метра двукратно. Българските лакове са на цени около - 6 лв., турските - 8-9 лв., другите вносни между 13 и 20 лв. Цените на первазите са между 1.20 лв. до 6 лв. за линеен метър в зависимост от формата и материала, от който са изработени. В тези цени не е включен монтажът, който излиза между 0.80 - 1.50 лв. за линеен метър в зависимост от начина на монтиране (чрез коване или дюбели в стената) и сложността на профила им. Когато се полага паркет чрез лепене или коване, цената се увеличава с един лев на квадратен метър. Лепилото е между 4 и 5 лева за килограм. С един килограм се залепва един квадратен метър. Майсторите трудно приемат поръчки за работа на помещения, по-малки от 15 кв. м, а ако се съгласят, ще трябва да им платите труд като за 15 кв. м.

Вносните паркети изцяло от масив са с много по-високи цени от българските. Най-евтините видове дъб и бук започват от 50 лв. на кв. м. Повечето обаче са с фабрични лакови покрития на водна или акрилна основа. Това увеличава в пъти устойчивостта им при износване и добрия им външен вид. Ефектен дървен под, при това на разумна цена, можете да имате, ако си изберете многослоен паркет. Тази сравнително нова подова настилка става все по-предпочитана, защото не отстъпва по качества на естествената дървесина, а пък е по-евтина от традиционния паркет. Те са съставени от най-малко 2 до 11 слоя, като само повърхностният е от благородна дървесина. Той обаче е достатъчно дебел, за да издържи две-три фини цикления. Предимство е, че най-горният слой може да бъде от различна дървесина - бук, дъб, череша, бреза, круша, мербау, бамбук и всякаква друга екзотика. Заради многослойния си характер те почти не се влияят от температурните разлики и не отварят фуги като традиционния паркет. Цената е между 50 и 180 лв. на кв. м в зависимост от това какъв е повърхностният слой.

Напоследък на пазара се предлага и голямо разнообразие от ламиниран паркет. Предимствата му според специалистите са, че е изключително издръжлив, топлоустойчив, устойчив на зацапване, хигиеничен, лесен за почистване и лесен за монтаж. Цветовото разнообразие е огромно. Цените варират от 11.90 лв. до 22.90 лв. за различните модели. Первази с дължина 2.5 мм струват 1.76 лв. на метър. Ъглите и тапите са по 1 лв. за брой. Противниците на ламинирания паркет твърдят, че той е канцерогенен, като за това, разбира се, няма никакви доказателства.

Дъб: В миналото дъбът е бил един от най-разпространените у нас дървесни видове, но поради хищническото отношение към него сега площта на горите е значително намаляла. Освен това много от съществуващите дъбови гори са нискостеблени и малоценни. Засега у нас най-ценни високостъблени гори се намират в Странджа и Източна Стара планина.

В България растат и образуват насаждения следните дъбови видове: цер, благун (граница), зимен дъб (горун, сладун), летен дъб и др. Дъбът е дълговечен. Има дъбови дървета с възраст над 1000 години и с големи размери. Дъбовата дървесина има превъзходни качества и най-важното - необикновена трайност поради съдържанието на дъбилни вещества. Съсъхва и набъбва умерено, много лесно се цепи и се подава на байцване. Не се подлага на гланцово полиране и лакиране поради големите й пори.

Ясен: У нас растат три вида ясен - обикновен (или планински), мъждрян и полски или лонгозки. И трите вида имат ограничено разпространение.

Планинският ясен достига височина 35-40 м и възраст 250 години. Полският ясен има по-малки размери. Мъждрянът е висок храст или ниско дърво и достига 7-8 м, а рядко до 15 м височина. Ясеновата дървесина образува ядро след 50-годишна възраст. Ясеновата дървесина намира широко приложение поради своите качества - голяма якост, твърдост и еластичност.

Бук: От всички наши дървесни видове букът има най-голямо разпространение и заема повече от половината площ на високостъблените широколистни гори, главно склоновете на Стара планина, Средна гора, Беласица, Осогово и по-малко в Пирин, Рила, Родопите и Странджа. Буковите дървета достигат до 35 м, а в редки случаи до 50 м височина. На възраст букът достига до 200-300 години. След 150-годишна възраст започва да съхне по върха или в основата и се появяват хралупи (вътрешни загнивания), поради което буковите насаждения не бива да се оставят повече от 120-140 години, защото прирастът им не само намалява, но дори става отрицателен, с което се нанася загуба на народното стопанство. Буковата дървесина в сурово (прясно отсечено) състояние съдържа голямо количество протоплазма и клетъчен сок, поради което има способността да живее дълго след отсичането й. В този период тя се изкривява, пука се и лесно загнива, защото веществата, които съдържа, са добра храна за гъбите и насекомите. По тази причина преди буковата дървесина се смяташе за некачествена и имаше ограничена употреба. Сега обаче след въвеждането на пропарването тя е една от най-ценните дървесини. Пропарената букова дървесина добива много хубав светлочервен цвят, не се пука, свива и измята, лесно се боядисва, байцва и полира.

Орех: Той расте навсякъде у нас и предпочита сухи, каменливи, варовити, песъчливи и дълбоки почви. Той е невзискателен и бързо растящ дървесен вид. Към 60-80-годишна възраст достига 15-20 м височина. На възраст достига 350-400 години, а понякога до 800 и повече години. Стъблото му става много дебело, но неправилно, поради което дървесината му е с много красива текстура. Изобщо oреховата дървесина е доброкачествена и ценна. Тя се цепи доста лесно, твърда е, финовлажнеста, добре се огъва, свива се умерено, добре се обработва и много добре изглажда, байцва и полира.

Паркет
от 12 до 120 лв. за кв.м
Лакове
от 5 до 65 лв. за литър/кв.м
Редене
2 лв.
Пренареждане
3 лв.
Притягане чрез причукване
1.50 лв.
Циклене
1,20 лв.
Циклене след пренареждане
1.50 лв.
Фугиране
1 лв.
Лакиране
0.50 лв. за един слой
Междинно шлайфане
0,50 лв.
Редене на ламиниран паркет
3 лв.
Редене на дюшеме
4 лв.
Редене на скара за дюшеме
3 лв.
Сваляне на блажна боя и безир
4 лв.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА