Last news in Fakti

2 Юни, 2005 00:00 645 0

Военни бази стават бизнес-центрове

  • бъдат-
  • имота-
  • останалите-
  • конова-
  • предвижда-
  • агенцията-
  • други-
  • средства-
  • програмата-
  • министерството-
  • строително-
  • които-
  • според-
  • млн евро
Петнайсет военни бази ще бъдат превърнати в бизнес центрове. Това предвижда Националната програма за конвесрсия, съобщи Виолета Конова, главен експерт в сектор "Координация и информационно обслужване" към Изпълнителна агенция "Държавна собственост на Министерството на отбраната" по време на Строително-инвестиционния форум в София.

Базите, за които се търси инвеститор, са в градовете Кресна, Шумен, Дупница, Ихтиман, Лом, Свищов, Дългопол, Болярово, Елхово, Сливен, Димитровград, Любимец, Средец и село Бояново. Програмата е приета от Министерството на отбраната и предстои съгласуването й с останалите държавни ведомства. Най-вероятно тя ще се изпълнява от следващото правителство, прогнозира Конова.

Програмата е разработена с помощта на фондация "Ресурсен център". Според председателя на организацията Стелиян Стойчев част от имотите са изключително атрактивни, но други представляват язви за общините.

Идеята е военните бази да станат бизнес зони. Правителството обаче трябва да участва с поне 20% от необходимите средства за възстановяване на фонда, а останалите да са от бизнеса. За да бъдат привлечени инвеститори, е необходимо да им се осигурят преференции. Например да имат право да ползват сградите, без да плащат наем за срок от 10 години, а след това да ги купят без търг или конкурс, каза Стойчев.

Според него програмата е можело да бъде реализирана с пари от европейските фондове, но моментът е бил изпуснат от военното министерство поради липсата на административен капацитет.

В момента с европейски пари се реализират два такива пилотни проекта. Единият е в Разград за 1.9 млн. евро, а другият е в Симитли за 1.7 млн. евро, каза Конова. Според Найденов договорените средства били за 5 млн.евро. Той попита къде са изчезнали останалите средства, но не получи отговор.

Общо 739 са освободените войскови имота, които управлява агенцията "Държавна собственост на Министерството на отбраната". Това са стрелбища, гарнизони, казарми и складове. От тях около 350 е предвидено да се продадат чрез търг, като за последните три години (откакто съществува агенцията) са купени над 120. От началото на годината са проведени търгове за 53 имота, като 25 вече са продадени, а постъпленията възлизат на 1.6 млн. лв. Сделката за 40 млн. лв. за военния имот в столичния квартал "Ситняково" е отделно. Поради липса на реклама на 31 май не се е явил нито един кандидат за покупка на 86 декара, застроени със складови помещения на четири километра от Видин по пътя за ферибота и новия мост на Дунав, казаха от агенцията. Началната тръжна цена на имота е 600 хил. лева. Военната агенция ще се опита да го продаде отново до изборите. За този месец са насрочени общо 15 търга. Подробности за тях могат да се видят в страницата на ведомството в интернет. Други 350 военни имота се предвижда да бъдат дадени безвъзмездно на общините, областните управи или други държавни ведомства, каза Конова. Останалите се предвижда да бъдат заменени срещу жилища, за да се осигурят апартаменти на офицерите.

"Бели страници на строително-инфестиционния форум" ще правят организаторите от "Оптима център". Идеята е в тях да се посочат проблемите, които съпътстват реализацията на инвестиционните проекти у нас. Препоръките на участниците във форума също ще бъдат включени.

Предвижда се "белите страници" да бъдат връчени веднага на новото правителство. Всеки следващ строително-инвестиционен форум ще започва с преглед на напредъка и предприетите мерки по посочените проблеми.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА