Last news in Fakti

11 Юли, 2005 00:00 578 0

Софиянски на съд за боклук

  • софиянски-
  • суходол-
  • сметището
След като срещу бившия столичен кмет Стефан Софиянски се водят 3 дела, той може отново да се окаже в съда, този път заради кризата с боклука. Тази седмица Зелената партия ще заведе гражданско дело, обяви лидерът й Александър Каракачанов. Въпреки че Софиянски вече има депутатски имунитет, той важи само за наказателни, но не и за граждански дела. Зелените ще организират и жители на София, които също да заведат граждански дела. Зелената партия ще сезира и прокуратурата за наказателно дело срещу Софиянски за престъпно бездействие, от което е произлязла опасност за живота и здравето на софиянци. Дело може да има само ако главният прокурор поиска свалянето на депутатския му имунитет. В случай, че това стане и Софиянски бъде осъден, той може да получи от 3 до 8 г. затвор, уточни Каракачанов. Бившият кмет не беше открит за коментар.

Заради блокада на сметището в Суходол над 7000 тона отпадъци с дни не можеха да се извозят от софийските улици, а полицията трябваше със сила да разпръсне протестиращите. До късния следобед вчера камионите на концесионерите бяха извозили 6300 тона боклук. Въпреки че пропускателният режим е отслабен, в Суходол още има засилено полицейско присъствие, видя "Сега". Центърът на Суходол е пълен с униформени, постъпите към квартала и сметището също са завардени от патрули. Към депото се пускат само посетителите на болницата за наркомани и живеещите във вили в района.

Няма и следа от палатковия лагер на протестиращите край пътя. Само 30-40 полицаи и жандармеристи следят да не се съберат нови недоволни. Полицаите твърдяха, че не знаят докога ще останат в квартала.

Суходолци се събират на мирен протест всяка вечер пред читалището. Във вторник окончателно ще решат как да действат след нова среща с и.д. кмет Минко Герджиков. Според тях обаче няма отново да се стигне до блокада на сметището. Кметът ги е уверил, че то ще работи още 30 дена. Още няма обаче одобрена аварийна площадка, харесани са 2 военни терена. Тази седмица ще стане ясно дали общината ще ползва нови или ще се върне към старите 3 площадки край Локорско и "Връбница". Те също са блокирани от протести и вероятно ще се наложи нова намеса на полицията.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА