14 Юли, 2005 00:00 625 0

Държавата отпуска 492 милиона лева за изолация на сградите

  • бъдат-
  • предвижда-
  • стратегията-
  • ефективност-
  • сградите-
  • енергийна-
  • които-
  • сгради-
  • изолацията-
  • енергийна ефективност
Бюджетът ще отпусне 492 млн. лв. за изолация на панелните жилищни сгради до 2020 г., предвижда стратегия за финансирането, която кабинетът ще приеме в четвъртък. Документът е одобрен от финансовото министерство и първите 13 млн. лв. ще бъдат заделени още през следващата година, като субсидията в края на периода ще достигне 130 млн. лв. В стратегията са залегнали да бъдат отремонтирани 650 хил. панелни жилища от общо 800 хил., които са в тежко положение. Необходимите средства за цялостното изпълнение на стратегията са 4.1 млрд. лв., като за изолацията трябват 2.5 млрд. лв. Механизмът за отпускането на средствата все още е неясен и ще бъде разработен от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, каза изпълнителният директор на Агенцията за енергийна ефективност Таско Ерменков. Той обясни, че трябва да бъде намерен механизъм за сдружаване на хората в блоковете. Схемата за финансиране на изолацията предвижда 20% от необходимите на средства да са субсидия от бюджета, останалите могат да бъдат от кредитните линии за енергийна ефективност на ЕБВР. През следващата седмица ще станат известни банките, които ще обслужват линията. Предполага се, че това ще са Пощенска банка, Булбанк, "Райфазен", ДЗИ банк и ОББ. ЕБВР отпуска кредитната линия от 60 млн. евро за заеми на физически лица, а международният фонд "Козлодуй" дава 10 млн. евро. Ерменков предлага Столичната община, вместо да продава междублоковите пространства, да създаде зони на отдих и да ги даде на концесия за съвместно ползване. Изолацията може да излезе безплатна на гражданите, ако ЕSCO компании осъществят мерки за енергийна ефективност в сградите. Стратегията предвижда 508 държавни сгради да бъдат изолирани до 2015 г.

Субсидията за сградите, които са общинска собственост, ще е 1 лв./кв.м за съфинансиране на енергийно обследване. Стратегията предвижда да бъдат изолирани 3454 сгради с над 10 млн. кв.м площ. По закон сградите общинска и държавна собственост с разгърната площ над 3000 кв.м подлежат на обследване за загубите на енергия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА