Last news in Fakti

14 Юли, 2005 00:00 613 0

Фалстарт с опаковането на боклука в София

  • обаче-
  • според-
  • общината-
  • боклук-
  • фолиото-
  • сметта-
  • убеди-
  • трябва
Сред натрапчива миризма на боклук общината вчера претърпя провал в поредния си опит да убеди протестиращите граждани, че опаковането на сметта е безопасна и екологична операция.

Общински съветници от всички групи воглаве с шефа на СОС Владимир Кисьов и почти цялата кметска управа на София тържествено се събраха в базата на "Чистота-Искър" за показно как се пакетират отпадъци.

На поканата на общината се бяха отзовали хора от инициативните комитети на Локорско, Сеславци, "Връбница", сред публиката се вееше и бялата брада на Димитър Серафимов, един от водачите на протестите в Суходол.

Още в началото на неколкоминутната процедура над площадката се носеше тежка миризма на боклук. "Като сте в пекарна, ви мирише на хляб. Като сте на сметище, ви мирише на боклук," успокои гостите шефът на фирмата Павел Граматиков.Честта да мине пръв през машината за пакетиране имаше боклук от "Надежда". От кофата сметта попадна в обемист контейнер. От него отиде към неголяма машина, подобна на каравана, където беше раздробен. След това премина по лента за отделяне на метала и влезе в друга центрофуга да се "завихри" и "уплътни". После започна опаковането - първо в 4 до 7 пласта мрежа, после и във фолио.

Накрая 1-тонната бала в пастелнозелено пое към друга машина, която трябва да я отнесе до мястото за съхранение. За да убеди публиката в здравината на фолиото, операторът на машината вдигна балата на 5 м и я пусна. Демонстрацията обаче постигна точно обратния ефект, тъй като за лош късмет на общинарите фолиото се пропука на няколко места.

"Такива неща по принцип не се правят, това е при екстремна ситуация", побърза да разясни Граматиков. И без фалстарта обаче демонстрацията не убеди протестиращите в безопасността на машините. Те вещо разясниха на общинарите как гризачите ще са първите, които ще пробият фолиото и ще разнесат боклука. В такива бали на Запад се опакова трева, за да се запази свежа за добитъка, добави суходолският предводител Димитър Стефанов и с това окончателно ядоса зам.-кмета по транспорта Велизар Стоилов.

Вместо да се разсеят подозренията ни, те се потвърдиха, обяви и председателят на екосдружение "Кремиковци" Цветан Цветанов. Според него пакетирането позволява само да се преместят балите до завода за изгаряне, но не и да се съхраняват няколко години, както планира общината. Не помогнаха и уверенията, че балите могат да стоят 2 години на открито и да издържат даже ултравиолетова атака.

Далеч по-сериозна криза с боклука от отминалата може да застигне София точно по време на частичните избори за кмет. На 2 октомври изтича разрешението за ползване на сметището в Суходол. Дотогава вероятно ще бъде запълнен и капацитетът му, обясни зам.-кметът по екологията Милор Михайлов. В оставащите 3 месеца е илюзия да спазим законовите срокове и да получим разрешение за нови аварийни площадки, смята той. През октомври обаче няма да има изобщо къде да се извозва сметта. Още няма одобрена и аварийна площадка, ще е нужна около седмица да се изберат подходящите терени.

Според Михайлов трябва да се ползват одобрените площадки в Сеславци, Локорско и "Връбница". Местните обаче са подали жалби във ВАС срещу разрешението на министър Долорес Арсенова да се монтират инсталации. Според тях трябва да има оценка за въздействието върху околната среда и обществено обсъждане, каквито не са правени. Според Минко Герджиков обаче обсъждане е имало. Според него, ако има дела, общината ще ги спечели, защото има нужните документи и разрешения. Инициативните комитети са сезирали и Върховната касационна прокуратура за проверка на собствеността на имотите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА