Last news in Fakti

15 Юли, 2005 00:00 446 0

БСП отказа парламентът да прави ревизия на царските имоти

  • костов-
  • атака-
  • декларацията-
  • парламентът
Парламентът отказа да запише в декларацията с приоритетите си ревизия на решенията за връщането на имотите на Симеон Сакскобургготски. След тричасови дебати в четвъртък депутатите приеха документа с гласовете на всички групи, без "Атака". Въпреки че в продължение на месеци в предишния парламент настояваше да се обсъди законността на реституцията на царските имоти, вчера левицата не подкрепи искането за преразглеждане на решенията, възмутиха се от ДСБ - вносители на предложението.

Идеята на партията на Иван Костов беше подкрепена от ОДС, БНС и "Атака" и само 24 депутати от "Коалиция за България". Двама социалисти бяха "против", а 40 се въздържаха. Това предизвика лидера на ДСБ да заяви, че БСП прави компромис с предизборните си обещания, за да не възпрепятства коалирането с НДСВ. Това Народно събрание започна работа с главоломни предателства на получения вот на избирателите, обяви Костов.

Парламентът не прие и други предложения на ДСБ към декларацията - за преразглеждане на сделките за магистрала "Тракия" и за превъоръжаването на армията, както и отмяна на имунитета на магистрати и депутати. Не можете да вкарате целите си предизборни програми в документ на Народното събрание, скастри колегите си зам.-председателят на царската парламентарна група Станимир Илчев. Отхвърлени бяха и няколко предложения на "Атака", включително това да се подчертае, че при европейската интеграция ще се гарантира българският национален интерес.

Депутатите гласуваха шест приоритета, сред които членството на България в Евросъюза от 1 януари 2007 г., ускорена съдебна реформа, ефективна борба с корупцията и престъпността. Парламентът се ангажира да създаде стабилна законодателна рамка, стимулираща устойчивото икономическо развитие, да утвърди социален модел, гарантиращ достъпни и качествени здравеопазване и образование и нарастване на доходите. Като приоритети са посочени още интеграцията на социалните и етническите групи, преодоляване на демографската криза, подобряване на изборното законодателство.

След гласуването Иван Костов обяви, че декларацията съдържа банални констатации, пожелателни и недефинирани политически приоритети. Лидерът на ОДС Надежда Михайлова пък заподозря, че дебатът по документа цели отклоняване на вниманието от водените "на тъмно" преговори по съставяне на правителство.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА