Last news in Fakti

20 Юли, 2005 00:00 649 0

Срещу по-строги правила протестират строители на жилища

  • заради-
  • инфраструктура-
  • бачев-
  • общината-
  • канал-
  • одобрен-
  • общинския-
  • съвет-
  • предприемачите-
  • строеж-
  • общинския съвет-
  • заради многобройните случаи
Националната асоциация на строителите на жилища протестира срещу усложнената процедура за издаване на разрешителни за строеж от дирекция "Архитектура и градоустройство" (ДАГ) в Столичната община. Това стана ясно при разглеждането на жалбата им от архитектурната комисия в общинския съвет.
, снимка: Imot.bgСега предприемачите не получават разрешение за строеж, ако нямат одобрен проект за изграждането на улица, водопровод, канал и ток. Според Закона за устройство на територията е необходим само предварителен договор с "Електроразпределение" и "Софийска вода", а не одобрен проект, твърдят инвеститорите.

Искаме само да се спазва законът, каза Даниела Пехливанова, председател на асоциацията. Затегнахме режима заради многобройните случаи на изградени блокове без инфраструктура, от което страдат десетки добросъвестни граждани, отговори шефът на ДАГ арх. Георги Бачев.

Заради усложнената процедура в момента се бави строителството на над 30 жилищни сгради, твърдят от асоциацията.

От там посочиха, че проблемите им са основно със "Софийска вода". Забавянето за започване на строеж е от няколко месеца до година-две в зависимост от това колко сложен канал трябва да се построи. ДАГ въведе неписаните вътрешни правила заради многобройните случаи на измамени граждани. Има десетки блокове, дори цял квартал на изток от бул. "Симеоновско шосе", които стоят необитаеми заради липсата на инфраструктура, посочи арх. Бачев. В същото време предприемачите са продали апартаментите "на зелено", а хората повече от десет години не могат да се нанесат в тях.

Длъжни сме да защитаваме правата и на двете страни, а не само на строителите, каза арх. Бачев. Той призова общинския съвет да приеме по-бързо наредбата за управление на общинското имущество, където се регламентира проблемът с изграждането на инфраструктурата.

Новата наредба за придобиване и разпореждане с общинско имущество предвижда инвеститорите да подаряват изградените от тях улици и канализация на общината. Очаква се документът да бъде одобрен от Столичния общинския съвет (СОС) следващата седмица. Приемането му се забави, защото от ДСБ възразиха, че наредбата не е гледана от комисията по бюджет и финанси. В отговор председателят на СОС Владимир Кисьов я пусна за разглеждане по всички комисии. Бизнесът не е съгласен безвъзмездно да дарява изградената от него инфраструктура. Председателят на Камарата на предприемачите Николин Гаврилов смята, че това трябва да става чрез бартер. Например срещу построени улици, канал и воподпровод да не се плаща такса смет или пък фирмите да бъдат обезщетявани с общински имот. По закон задължение на общината и експлоатационните дружества е да изградят инфраструктурата. Общината обаче се оправдава, че няма пари. В същото време има силен инвеститорски интерес към застрояване с жилища и търговски площи предимно на южните столични територии - Витошката яка, кв. "Манастирски ливади" и "Малинова долина".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА