Last news in Fakti

10 Юни, 2014 23:54 3 947 0

Без трети лъч на метрото засега

  • метро-
  • трети лъч-
  • кзк
Без трети лъч на метрото засега - 1
Снимка: М. Богданова ©

Третият лъч на столичното метро засега се отлага. Причината е, че Комисията за защита на конкуренцията отмени решението за откриване на обществена поръчка. Две са причините за спирането: „КЗК счита, че изискването на възложителя придобитият опит на проектантите от изпълнение на подобни обекти да бъде в периода на последните три години необосновано ограничава конкуренцията. В случая се възпрепятства участието в процедурата на квалифицирани проектанти, които са изпълнявали подобни проекти извън поставената времева рамка от три години” се посочва в съобщение до медиите.

На второ място, Комисията приема, че обхватът на изискания от възложителя опит по обособена позиция 4 за изграждане на конструкции на мин. 5000 м. тунел (метро, ж.п. тунели, пътни тунели) по щитов метод е въведен необосновано и ограничително. Изискуемият опит от 5000 м. обхваща над две трети от общата дължина на участъка и необосновано ограничава участието на лица, които имат опит в изграждането на конструкции на тунели по щитов тунелен метод с по-малка дължина.

Третият метродиаметър предвижда да се стига за 10 минути от квартал „Овча купел” до квартал „Левски” като връзката с първия лъч ще се осъществява на Орлов мост и на НДК с втория. Прогнозната стойност на строителството му е 680 млн. EUR.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА