5 Август, 2005 00:00 563 0

В Русе узря идеята за подземни паркинги

  • паркинги-
  • места-
  • години-
  • момента-
  • проблем-
  • подземни-
  • паркирането
Общинската администрация в Русе сериозно обмисля да разреши неотложния проблем с паркирането в града чрез подземни паркинги. В момента най-малко място за колите има в центъра на града. Общински експерти вече са набелязали и подходящи за подобни съоръжения участъци. Те са шест и всеки е с приблизителна площ от 2.5 декара.

Според изчисленията предложените за паркинги места могат да поемат по 80-100 леки автомобила. Под площад „Света Троица” може да бъде изграден паркинг на две нива за около 260-280 коли, смятат в русенската управа. Други терени, които са подходящи за подземни съоръжения, са пред Пантеона на възрожденците, под тенис кортовете при руското консулство, под дворовете на гимназия „Христо Ботев”, основно училище „Отец Паисий” и училище "Иван Вазов". Същата идея - за гаражи под училища, имаше и за София, където строежът на подземни паркинги се отлага с години. Предложението обаче срещна яростна съпротива. В момента текат процедури за изграждането на места за спиране около бъдещите станции на метрото.

Практиката на подземните гаражи на няколко нива стана обичайна при новото жилищно строителство в Русе, заради което в кварталите няма толкова голям проблем със спирането. Реализацията на общинския план би осигурила 780-880 места за автомобили. Почти изцяло ще се премахне паркирането по улиците в центъра, смятат експертите. Основната улична мрежа е създадена през 80-те години на ХІХ век. В следващото столетие са извършвани различни реконструкции, като последната е от преди 20 години. За решаване на задълбочаващия се проблем с паркирането общинската администрация подготвя „Подробен план за организацията на движението и паркирането”. Той ще бъде основание за създаването на необходимите правила за стопанисване, контрол и експлоатация на уличната мрежа и паркингите. В плана ще бъдат комбинирани възможностите за паркиране чрез “Синя зона”, организирането на допълнителни паркинги върху свободни в момента терени и затворени за движение площади и улици.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА