Last news in Fakti

24 Август, 2005 00:00 844 0

Англичани изкупиха добруджанско село

  • соколово-
  • чужденците-
  • селото-
  • момента-
  • местни-
  • всички-
  • кметът-
  • семейства-
  • 000 евро
Рекордните 84 имота в добричкото село Соколово са изкупени от чужденци, съобщи кметът Марчо Митев. От тях 60 са английски семейства, 24 са германски фамилии. Всички имоти са в регулацията на селото. Доскоро цената им вървеше по 15 евро на кв. метър. Сега чужденците дават по 100 000 евро за празен парцел, но имоти вече няма, всичко е изкупено. Интересът към Соколово е заради 8-те километра разстояние до Балчик, до морето е 10 километра, а в момента между Балчик и с. Топола се изгражда голф игрище, обяснява кметът и пояснява, че разстояние от около 20 км за англичаните е нищо.

Засега в Соколово постоянно живеят 10 британски семейства. В момента пък едновременно се строят 30 нови къщи. Чужденците нямат предпочитания към имота-ако е къща, я реконструират, а ако е празен двор, вдигат нови строежи. Британците предпочитат едноетажно разгърнато строителство, като в един имот оставят по около 400 кв. метра дворче, а върху останалия терен вдигат по две-три къщи за приятелски семейства. Германците строят на два етажа. На първия са всички кухненски и сервизни отделения, а на втория-спалните. Новите стопани в Соколово са предимно богати пенсионери. Според местни хора, те получавали по 3 000 лева пенсия в Англия, чудели се какво да си правят парите в България и ги влагали в скъпи строителни материали и екстри в новите си къщи. Почти всички имат климатици и басейни.

Интересът на чужденците към селото намали драстично безработицата, хвали се кметът Митев. Безработен строител в Соколово няма, освен това непрекъснато се наемат местни хора за почистване и поддържане на имотите и къщите. Селото има 1 200 жители и 400 къщи. Чужденците бързо се ориентират и в българския език, разказват местни търговци. Идват с речници в магазините, отварят си страничките и започват да сричат на български, като първо поздравяват с "добър ден".

В момента средната цена на продаваните къщи в Соколово е 368 евро на квадрат. Най-ниската оферта е 31 000 евро, а най-високата - 106 000 евро. Парцелите в регулация в селото се оферират средно по 12 евро на кв. м.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА