Last news in Fakti

25 Август, 2005 00:00 659 0

Нова сграда ще строи Американският университет

  • истън-
  • университета-
  • година-
  • център-
  • илиев-
  • трябва-
  • студентите-
  • американския-
  • обучението-
  • университет-
  • център илиев-
  • тази година-
  • американския университет
Предстои строежът на три нови сгради на Американския университет в Благоевград (АУБ), съобщи новият президент на висшето училище Майкъл Истън. И трите постройки ще са в Благоевград и ще са в близост до университета. Строежът им ще започне в края на тази есен, съобщиха още от ръководството.

Едната сграда ще е академична, втората - административна, а в третата ще се помещава библиотеката на АУБ. По думите на Истън бюджетът на университета за тази година е балансиран и ще покрие всички необходими разходи за обучението на студентите. Учебното заведение в момента се финансира от Американската агенция за международно развитие и това ще продължи още две години. След това трябва да премине на собствена издръжка. За целта университетът трябва да генерира собствени приходи и да ограничи разходите. Назначаването на Истън се свързва именно с тези задачи.

Новият ректор на университета беше избран преди няколко месеца, след като предшественикът му Рейнолд Блум напусна поста преждевременно.

Тогава беше обявен конкурс за негов наследник и до финалната права достигнаха шестима кандидати, от които беше избран Майкъл Истън. Преди това той временно заемаше длъжността президент на "Сити юнивърсити" в Сиатъл. Според представители на АУБ Истън е добре запознат със ситуацията в България. Той е бил член на Регистъра на университетските президенти в САЩ. Това е организация, която предлага президенти за временно управление и стабилизиране на университетите в Америка. Истън е ръководил университетите "Грейт фолс" (University of Great Falls) и "Юнити колидж" в Мейн (Unity College).

Обучението в Американския университет е в продължение на четири години по специалностите европеистика, икономика, информатика, история, журналистика, математика, политически науки, стопанско управление и други. След това студентите могат да учат магистратура и да получат диплома за MBА (Master of Business Administration). Кандидатите за университета трябва отлично да владеят английски език. От Американския университет съобщиха още, че тази година е приет най-големият випуск. Първокурсниците ще са 300, като две трети от тях са българи.

От една година университетът има филиал в София, който се помещава в "Център Илиев" в Студентски град. Там се изучават магистърски програми и се провеждат различни квалификационни курсове. В средата на юни тази година стана ясно, че АУБ ще закрие бизнес колежа си, който също беше в "Център Илиев". Причината за това решение беше неизпълнението на предварителните очаквания за интерес на студентите към обучението там.

В момента в "Център Илиев" продължават да се преподава магистърската програма по бизнес администрация за мениджъри (ЕMBA).


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА