13 Септември, 2014 21:30 4 332 0

62-ма българи издирва Интерпол

  • българи-
  • интерпол-
  • полиция

Сред тях е и банкерът Цветан Василев, който бе публикуван със снимката си на 26 август

48 българи и 13 чужденци, които се издирват с червена бюлетина от Интерпол по искане на нашата прокуратура. Други 14 нашенци се търсят от други страни за извършени от тях престъпления. Те също са обявени със снимки и данни за тях на сайта на международната полицейска организация, припомня в. "24 часа".
Сред тях е и банкерът Цветан Василев, който бе публикуван със снимката си на 26 август. За разлика от "колегите си" по червена бюлетина неговото обявяване се случи за по-малко от месец след началото на издирването му заради повдигнатото обвинение в присвояване на пари от КТБ.
Други като наркобоса Христофорос Аманатидис-Таки, един от лидерите на СИК Николай Маринов-Малкия Маргин или обвиненият в данъчни измами Иван Танев-Универсалния чакат по две-три години, докато лицата им се публикуват като издирвани в цял свят.
"Кога да се публикуват издирваните от Интерпол се решава от централата на организацията в Лион", лаконични са от МВР. Преди крайната мярка търсените да се появят с лицата си има други оперативни способи за издирването им и невинаги е удачно снимките им да се разпространяват в цял свят.
Така че издирваните от Интерпол българи реално са много повече. За много от тях широката публика дори не подозира, че са били издирвани, заловени от партньорските служби и върнати у нас за разследване или излежаване на присъди.
190 са държавите от всички континенти, които членуват в Интерпол към днешна дата. Това обаче не е единственият канал, по който могат да се обявяват престъпници за издирване. Не по-малко лица са търсени и с Европейска заповед за арест, шенгенската информационна система и други.
Интерпол обаче остава най-популярната международна организация, която издирва избягали от правосъдието и безследно изчезнали, но чрез каналите се обменя информация и за свидетели, за престъпни навици, за идентифициране на трупове. Точно затова са и различните бюлетини, с които се издирват хора от цял свят.
Най-популярната е червената бюлетина, с която официално България търси Цветан Василев и останалите 47 нашенци и 13 чужденци във връзка с извършени тежки престъпления. Всички те са с повдигнати обвинения, подсъдими са или са с влезли в сила присъди и трябва да лежат в затвора. Затова издирването им има за цел да бъдат задържани и екстрадирани от съда в съответната държава, и то ако имаме договор за правна помощ по наказателни дела.
С жълта бюлетина  е търсят безследно изчезнали хора. Официално към днешна дата България издирва 123-ма, но бройката се мени всеки ден. Сред безследно изчезналите преобладават старци, деца и момичета от ромски произход. Все още се търси Съвестин Деянов, изчезнал преди 17 г. Момчето се превърна в символ на безследно изчезнал в България, а бащата продължава да търси истината за сина си. Снимката му в Интерпол се актуализира периодично с компютърна обработка, защото малкото момченце, което всички помнят, вече е мъж на 25 г.
Със синя бюлетина се издирват свидетели по разследвания и съдебни дела, но задачата е те да бъдат локализирани. Затова и този списък не е публичен.
Зелената бюлетина се прикрепя към криминално проявени от различни страни, за които има вероятност да извършат престъпления в други държави, членки на Интерпол.
С черната бюлетина световната полицейска организация търси информация от партньорите за идентификация на трупове.
Цветан Василев не е първият банкер, който е обявяван за издирване от Интерпол с червена бюлетина. Изпълнителният директор на Балканбанк Иван Миронов е обявен за издирване през 1999 г. по същия начин, след като прокуратурата започва разследване за злоупотреби в нея. По ирония на съдбата Миронов е арестуван в Скопие през 2002 г.
Иван Миронов е обвинен, че е сключвал рискови и необезпечени кредити и така е причинил фалита на Балканбанк. Преди това Миронов заминава за САЩ и започва да развива бизнес. Арестуват го в съседната държава през декември 2002 г. и го довеждат с белезници. Стои в ареста 3 месеца, след това го пускат вкъщи, а по-късно отново го връщат зад решетките за малко.
През 2006 г.Миронов е оправдан на всички инстанции. През януари 2014 г. той осъжда прокуратурата за незаконно обвинение. Искът му е 180 хил. лв., но са му присъдени само 10 хил. Отделно съди държавата и в Страсбург за това.
Бившата шефка на Българска земеделска и промишлена банка Веска Меджидиева също е издирвана от Интерпол в миналото по обвинение за присвояване на 78 млн. стари лева. За разлика от колегата си Миронов и от останалите издирвани от Интерпол банкери тя е единствената осъдена.
Делото срещу нея е задочно, защото от години тя живее в ЮАР. Наказанието е 5 години лишаване от свобода. Към днешна дата Меджидиева не фигурира в публичния списък на издирваните от Интерпол лица, въпреки че има влязла в сила присъда у нас.
Първият учебен ден в понеделник има съвсем различно значение за друг издирен от Интерпол банкер - Иван Китов. На 15 септември Върховният касационен съд трябва да реши дали да го прати зад решетките, или да върне делото за ново разглеждане.
Присъдата му от апелативния съд е 6 г. лишаване от свобода. Делото се точи от 2005 г. насам, защото е тръгвало отначало заради преместен член на съдебния състав.
През 90-те на миналия век Китов е управител на Бизнесбанк-Петрич, Кристалбанк и Добруджанска банка. Арестуван е през 1997 г. по разследване за длъжностно присвояване, както и че е ощетил банките с милиарди. По делото е установено и че е раздавал необезпечени кредити на фирми, в които собственици били негови роднини и подставени лица. След ареста през 1997-а е освободен и веднага след това бяга от България. Обявен е за издирване от Интерпол и е задържан чак през 2005 г. в Коста Рика, където се подвизавал с името Джак Босман.
Днес Цветан Василев е единственият банкер с повдигнати обвинения, който се издирва от България. Повечето от хората с червени бюлетини са търсени за убийства и наркотрафик.
По мащаб на престъпленията, за които са подозирани, могат да го конкурират единствено бизнесмените Красен Тенев и Иван Танев.
 Иван Танев по прякор Универсалния е син на Георги Танев, бивш министър на земеделието от правителството "Беров". През декември 2012 г. на Танев-младши е повдигнато обвинение като ръководител на престъпна група за източване на ДДС, която е ощетила бюджета с над 2,5 млн. лв. Другият, сочен за шеф на групата, е бизнесдамата Мила Георгиева. Когато започват арестите на техни съратници, двамата не са в България. Обявени са за издирване в Интерпол.
Мила Георгиева е арестувана скоро след това в Сърбия и е свалена от издирване. След кратък престой в ареста тя бе освободена с парична гаранция, а наскоро съдът е разрешил да пътува в чужбина, въпреки че разследването все още не е приключило.
Иван Танев-Универсалния е единственият член на групата, който продължава да се издирва от Интерпол. Снимката му е качена в сайта точно година и три месеца след като е обявен за издирване.
Красен Тенев е друг от издирваните от Интерпол с червена бюлетина за престъпления против паричната система в България. Бизнесменът и бивш университетски преподавател е осъден на 7 г. затвор като шеф на престъпна група, изработвала и разпространила милиони фалшификати на държавни ценни книжа. Тенев се издирва от години, а екип на "24 часа" го откри през 2006-а в Кения, където се предполага, че живее и до днес.
Сред издирваните продължават да са Христофорос Аманатидис-Таки, който е разследван като лидер на престъпна група за наркотрафик, Пламен Галев и Ангел Христов, известни като Братя Галеви, които бяха осъдени за рекет, и Георги Папазки, поръчител на разстрела на Валентин Алексиев-Лисицата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА