Last news in Fakti

21 Септември, 2014 13:22 1 585 3

Крадци и злосторници причиниха на ЧЕЗ загуби за 7,41 млн. лв.

  • чез-
  • кражби-
  • посегателства-
  • източване-
  • трансформаторно масло-
  • загуби-
  • щети-
  • съоръжения

Най-сериозен проблем продължава да е източването на трансформаторно масло

Щетите от кражби и посегателства на съоръжения на ЧЕЗ за периода от началото на 2013 г. до 1 септември 2014 г. надхвърлят 7,41 млн. лева. В тази сума влизат 4,8 млн. лева разходи за покриване на непреките щети, както и 2,61 млн. лева преки щети, съобщиха от пресцентъра на дружеството. 

„За съжаление посегателствата на електроенергийни съоръжения са проблем, чиито негативни последствия рефлектират върху коректните ни клиенти. От една страна се нарушава комфортът им, а от друга се налага принудително да отделяме средства за възстановяване на иначе здрави и работещи съоръжения. Вместо това бихме могли да подменяме такива, които имат нужда от обновяване, да подобряваме обслужването и да развиваме мрежата с желаните по-бързи темпове“, каза Виктор Станчев, директор „Експлоатация и поддържане“ в ЧЕЗ Разпределение България.

Най-сериозни щети причиняват кражбите на трансформаторно масло. Течността осигурява изолацията и охлаждането на съоръжението и източването й го уврежда безвъзвратно. Останалият без масло трансформатор аварира и се налага незабавната му подмяна с нов.

От началото на 2013 г. до септември 2014 г. вследствие на кражба на масло са били повредени 137 трансформатора, като подмяната им е струвала 4,2 млн. лева. Отделно щетите от източените над 100 хил. литра масло възлизат на повече от 600 хил. лева.

ЧЕЗ призовава за по-строг контрол чрез законодателни мерки, които да ограничат проблема с кражбите на съоръжения. Компанията апелира и за повишаване на обществената нетърпимост и гражданската активност при установяване на подобни злоупотреби. Клиентите могат да подават сигнали на имейл адрес [email protected], в Центровете за обслужване на клиенти и на денонощната информационна линия на дружеството 0700 10 010.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бастун

    0 0 Отговор
    маслото се краде от служителите на чез.Техниците го точат и препродават.
  • 2 тъ

    0 0 Отговор
    Като в България все сте на загуба и условията са лоши, то тогава какво правите тука?
  • 3 Браво!

    0 0 Отговор
    Браво! Само кражбите ще ги прогонят тия монополисти. Те крадат от нас, защо ние да ги търпим. Отнасяй се с другите, както те се отнасят с теб.