Last news in Fakti

27 Декември, 2014 21:18 23 729 59

Погват хиляди длъжници за данъка върху колите

  • погват-
  • длъжници-
  • данъка върху колите-
  • декларират-
  • автомобили-
  • общините

С новата система се предотвратява възможността превозните средства да не се декларират

Общинските данъчни погват хиляди длъжници, които досега са си спестявали плащането на данъка върху колите, съобщи Нова тв в свой репортаж. От Нова година общините ще получават всекидневно информация за регистрациите в КАТ.

Гражданите вече няма да се редят на второ място - в общината, за да обявяват собствеността си, но няма и да може да се "скрият".

По закон ще дължат данъци за 5 години назад. Ако годишно налогът им е 100 лева - общо 500. Към това трябва да се добавят лихвите - около 50-60 лева. Ще им се наложи да приготвят пари и за глоба - всяка община ще реши каква да е тя.

До момента на практика се оказваше достатъчно да регистрираме колата си в КАТ и можехме да си спестим безнаказано плащането на данъка в общината. Защото при проверка на пътя никой не иска документ за платен данък.

С новата система общините ще събират повече пари, а хората ще чакат по-малко.

С нов номер само от столичния КАТ излизат около 500 коли на ден. По празниците може и двойно. Какво обаче ще се случи, ако новият собственик си спести разходката до общината.

„Малко над 900 талона сме издали. Тези софиянци няма да минат между капките, да си спестят данъците. Получават информация, за да може да потърсят собственика, да си декларира превозното средство”, обяснява Николай Петров, началник сектор МПС „Пътна полиция” - София.

От Нова година за всяка регистрирана кола в КАТ ще знаят и в общината – вече няма как да си спестим от данъка.

Така в хазната на София може да влязат около 3-4 милиона лева допълнително от данъците, лихвите и глобите. За онези, които си признаят данъчните грехове сами и навреме, се очаква глобата да бъде минимална – 20 лева. След това може да достигне и до 100.

„Да дадем възможност на хората, които не са се декларирали, да го направят за последно с минимална глоба”, обясни зам.-кметът на София Дончо Барбалов.

От Министерството на финансите са категорични: за не повече от няколко часа информацията от която и да е „Пътна полиция” ще стига до съответната община. Ведомството ще събира и насочва данните за всяка кола в страната. Колко ще са разкритите „спестовници”?

„Всички знаем, че има доста голям процент на укриване, т.е. недеклариране на превозни средства. Със системата се предотвратява тази възможност”, категорична бе Людмила Петкова, зам.-министър на финансите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Симеон Тасев

    1 6 Отговор
  • 3 гтп

    3 1 Отговор
    как са минавали ГТП или и там си затварят очите още
  • 4 Autohouse Randm

    4 4 Отговор
    s tia patishta e naglost pari da iskate
  • 5 оня

    3 1 Отговор
    Тия им трябваха 20 години за да автоматизират системата,.аси пропадналата държава
  • 6 гост

    4 2 Отговор
    Поредните манипулации. Това грам не е вярно според мен. Като ходя да си регистрирам колата служителите се оплакват, че дори интернет нямат. Такава връзка с кат ще направят на кукуво лято или на-малко след 100 години. Само лъжат хората да ходят да си регистрират колите. А глобата е актуална само първите 2 години след като не си рег. колата. След това по давност няма как да те глобят.
  • 7 Spewn1

    3 6 Отговор
    Хората като карат коли за по 1 000 лева как да платят 500 лева данък?
    Пък и винетка 67, гражданска 200 и тоя ти излиза по-скъпо и от колата. Пък и бензин слагаш, пък и ремонти.... Ама как пък да се предвижват хората от малките населени места? В тая държава законите ги мислят интелектуално импотентни.

    Коментиран от #10, #13, #16

  • 8 dhcp

    5 1 Отговор
    Кой нормален работещ човек не може да си плати данъка на колата? След като нямате излишни пари си вземете нещо до 101 коня и си му плащайте по 30-40лв данък годишно. От цялата тая работа с обвързването на КАТ с общината ще изгорят само "гъзарите" с мощни коли които са си изтърсили джобовете само и само да карат мощна и яка кола. За мен съм си преценил, че в моята община мога да си позволя да плащам данък на кола до 150 коня без да гледам възмутено квитанцията на която пише стойността на данъка.
  • 9 EMSKI

    2 1 Отговор
    Няма такава държава-митници,данъчни и КАТ...не са свързани в една система.......ние да не сме абдали, да се нагъзваме доброволно да плащаме? Оправете си системата...или на някой му "отърва" така? Как минаваме технически преглед????? Нали знаете,бе пичове??Ха-хааа,каква държава...какви лукави управници!!!!

    Коментиран от #11

  • 10 Безхаберен

    6 2 Отговор

    До коментар #7 от "Spewn1":

    Имам кола за 2300 лв. Данъка е 12 лв. Ако не можеш да си го позволиш, не се оплаквай от държавата.
  • 11 Пумпал

    4 2 Отговор

    До коментар #9 от "EMSKI":

    Ти не го плащай и си дръж кошника у вас. Все някога ще си платиш като поп.
  • 12 Манол

    2 0 Отговор
    Най богатите и тарикатите най много пестят данъка,като пишат автомобилите си товарни и плащат 10-15 лв данък!Всеки джип,а и не малко леки автомобили в България стига да си платиш около 250 лв става товарен и то съвсем законно с издаване на документ.Има няколко лица които се занимават с това и от което държавата губи десетки милиони!Малкия човек винаги си плаща обаче,това което дъжавата му наложи.
  • 13 Гост

    5 3 Отговор

    До коментар #7 от "Spewn1":

    Никой не те кара на сила да караш кола! Като нямаш пари, няма да караш бе! .си логиката - все едно аз да не си плащам тока, защото телевизора ми е 1000 лева!
    Тези които псуват държавата, явно са адски тъпи и нагли, защото не знаят, че в нормалните държави правилата и законите в това отношение са драконовски. За това имат и хубави пътища, а у нас докато има такива празноглавци и тарикати, няма да видим пътища без дупки!!!
  • 14 ПИСНА МИ

    3 1 Отговор
    Наглост! Къде са парите от КТБ ,всчко чудо за три дни в България? ЗАЩО НЕ ЗАПОЧНЕТЕ ОТ ТАМ ? ОТЙРАДНАХТЕ КАТО НА ФИЛМ ПАРИТЕ НА НАРОДА:) СЕГА С ЕВТИНИ РЕФОРМИ ПРАВИТЕ ХОРАТА НА МАЙМУНИ КАТО В ТРОПИЧЕСКИ ЗЕМИ! ДО КОГА?
  • 15 Ехаа

    4 2 Отговор
    дано да започне събирането
  • 16 Ехаа

    4 1 Отговор

    До коментар #7 от "Spewn1":

    има икономични коли с данъци под 100 лв
  • 17 КукуригоПетльоРаноПилеРаноПеПейПетльоПей

    5 1 Отговор
    101кс. (74kw.) - ГОДИШЕН ДАНЪК 22лв. грехота е да не си го платя

    Коментиран от #34

  • 18 Иван

    3 1 Отговор
    Това може да функционира само ако никъде в България не може да се мине преглед без да се плати данък.
  • 19 Румен Янев

    1 1 Отговор
    И отново " на мода " ще станат инвалидните автомобили както беше преди години ...

    Коментиран от #20

  • 20 onq s konq

    0 1 Отговор

    До коментар #19 от "Румен Янев":

    Инвалидният автомобил се приэнава от държавата да е такъв със съответните данъчни облекчения единствено ако е с обем на дв-ла под 2 литра.А те се иэраэяват в "0 годишен данък,0 винетка,гарантирани паркоместа евентуално.Аэ в момента карам 3 литра,но определено са ми малко и "ще вэема мерки",т.е. ще сменя колата с по-мощна.Е как ме виждаш да стана "модерен"?!

    Коментиран от #21

  • 21 Румен Янев

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "onq s konq":

    Обема на мотора не ги интересува братле ! Волгата като е 2.4 а е 85 кончета / умрели / колко и е данъка ? А има доста автомобили с под 2.0 мотори и с мощност близо 200 коня......Та и така не става....
  • 22 тошибиян

    1 4 Отговор
    аз само 1 не разбирам от къде на къде ще ми вземат данък за това 4е съм спестявал да купя кола ? това е жив рекет общинско държавен...някой решава да скубе хората за това 4е имат собствен транспорт?като и трябва пари на държавата и общината да дерат 4ужденците който минават от тука или да си напе4атат милиони колко им трябва ние достатъ4но плащаме за бензин за ремонти за масла за винетка тези пари къде отиват?и това е расизъм данакът да е според конете и малката и голямата кола тъп4ат еднакво асфалта


    тук 4ета надолу 4е вие българите се радвате 4е на някой който се крие ще му вземат данък което показва какво мишкарско стадо сте и за разлика от джонитата който толко много мразите те са единни а вие сте кой как виде другия и дай да го прецакаме и да му гледаме сейр за това 4е на него му е стискало и е прецакал келявата система а аз съм имал мишо сърце и ме е било страх

    Коментиран от #23, #26, #40

  • 23 Киро

    4 3 Отговор

    До коментар #22 от "тошибиян":

    Tи дори не заслужаваш отговор, очукано от живота и пълно с комплекси човече!
    Данъци се плащат във всяка бяла държава и те са станали бели, защото са си събирали данъците!
    А ти ако си некадърен да си платиш мижавия данък у нас (проверка например съседна Сърбия), не реви срещу държавата, сърди се на себе си за собствената си некадърност и хващай градския транспорт!

    Коментиран от #32

  • 24 я съм от село

    3 2 Отговор
    най-накрая нещо свястно да измислят в тая скапана държава крайно време беше да седнат и да съберат данъците на всички тарикати а колкото до това как се минава преглед....прегледите станаха търговия а не преглед-мислят само как да ги направят посложни с техника ане качество да гонят и всички по долу които е чудят как са минавали преглед са най-големите циганки и тарикати на годишния преглед които са чудят каква глупост да измислят за данъка че да ги пуснат без данък на ГТП.
  • 25 nqkoi si

    2 2 Отговор
    DO VSICHKI BYLGARI , BQGAITE OT BULGARIQ ZA DA MOJE TAZI DYRJAVA DA SE OPRAVI !!! ps. /Jiveq vyv Franciq, takyv danyk tuk nesushtestvuva i nqma i da syshtestvuva, zashtoto nikoi politik nikoga nqma da si go i pomisli ot gledna tochka na samoovajenieto si/.
  • 26 onq s konq

    3 2 Отговор

    До коментар #22 от "тошибиян":

    Според логиката ти не би трябвало да се плаща и "данък -сгради",и ...иэобщо никакви граници.И понеже от иэраэа ти"вие-българите" оставам с впечатление че не си българин,можеш ли да посочиш друга държава в Европа с толкова ниски данъци като нашите?Има още една,но искам да раэбера колко моэък има в главата ти:)
  • 27 Бате Ицо

    5 1 Отговор
    За неплащане на данъци в Германия и други "бели страни" се влиза в затвора!!!
  • 28 стомна

    3 3 Отговор
    как искат хората да си плащат данъка ,като нашите родни пътища са под всяка критика, и всяка година ти се налага да правиш предница!!!!! НЯМА такава държава..... искам да си плащам данъка...ама като изляза с колата и падна в 10 дупки или пропаднали шахти СЕ ОТКАЗВАМ за какво са им парите от данъците-да си живеят управниците по добре на наш гръб.
  • 29 Destro

    0 2 Отговор
    защо говорите глупости, вярно е като те спират за проверка не ти искат данъка, но ти искат прегледа на колата, а няма как да минеш преглед на колата, ако нямаш платен данък

    Коментиран от #30

  • 30 onq s konq

    0 1 Отговор

    До коментар #29 от "Destro":

    Естествено че е така-аэ като отида на преглед,пича ми каэва че иэобщо не го интересува състоянието на колата ми,а иска единствено бележка от данъчното,че съм си платил-иначе няма эаверка/вече му иэлиэа и по електронен път на компютъра/.Но тук сме не эа да си обменяме практически въпроси,а эа да раэберем начина на мислене на хората беэ коли,които "някой ден можеби"...ще си купят автомобил!
  • 31 ЛИБЕРАЛ

    2 1 Отговор
    Данъци се плащат навсякъде в нормалните бели държави. Но събраните бюджети са публично проследими, т.е., ВСЕКИ може да види правомерно ли са изхарчени парите на редовите данъкоплатци и за какво. В белите държави, ВСЕКИ държавен служител - от леля Гица - касиерката на общината, през пожарникарите, държавните агенции, митничарите и така до най-висшестоящия генерал и депутат си ПЛАЩАТ ДАНЪЦИТЕ И ОТЧИСЛЕНИЯТА и НЕ СЕ пенсионират на 45 или след два мандата в Парламента. У нас имаме територия с някакво управление, но не и Държава с НАЦИОНАЛНИ ИНТЕРЕСИ, Парламента е за ПАРЛАМА, администрацията се рои с всеки изминал ден а електронно правителство така и няма да доживеем. Продължаваме да избираме и чинно да изхранваме всякакви тюфлеци, нямащи един лев принос към БВП. Работи БЪЛГАРИНО, НА ТВОЙ ГРЪБ (ДАНЪЦИ) лежат ЦИГАНИ, САМУНДУШМАНИ, ШУРЕТА И БАДЖАНАЦИ, РУСОФИЛИ, АМЕРИКАНОФИЛИ, ХРАНТУТНИЦИ, докато сам затъваш в МИЗЕРИЯ. Погледнете се в огледалото и си дайте равносметка, с какво ВСЕКИ един от нас допринася БЪЛГАРИЯ да е доброто място за живот, за което ВСЕКИ един от нас мечтае??? А ДЕЦАТА НИ? И те ли ще са ГУРБЕТЧИИ и ИМИГРАНТИ?
    Искам да си плащам данъците, и ДВОЙНО по-големи да са, но парите да не отиват от ПУСТО В ПРАЗНО БЕЗ СЛЕДА!
    Гърция, Турция, Чили... и мн. други минаха през този ад още през 50-те и 60-те, ала ВСИЧКИ се осъзнаха НАВРЕМЕ!

    Помните ли Кубрат, Аспарух, Крум, Борис I, Симеон I, Иван-Асен II, Левски, Ботев, Стамболов.... Народ, който не знае миналото си - НЯМА БЪДЕЩЕ.
  • 32 тошибиян

    1 4 Отговор

    До коментар #23 от "Киро":

    плащай и за мене и не ме е.. как било в европа тука не е европа тук са балканите като искаш европа заминавай при фашистите

    Коментиран от #36

  • 33 ВИНЕТУ

    1 1 Отговор
    Как ще им вземат дължимите суми,на коли които са купени преди години и постоянно си минят собствениците без да прехвърлят колата?????? А повечето изобщо не са регистрирани във данъчното!!!!!
  • 34 bocho

    1 1 Отговор

    До коментар #17 от "КукуригоПетльоРаноПилеРаноПеПейПетльоПей":

    Няма значение колко к.с. е колата ти дали 100 или 200 и т.н. !!!След като си я закупиш колата си и плащаш и данъците ако неможеш да плащаш няма да караш!За това и сме на тоя хал , защото видиш ли всеки 2 ри се прави на тарикат!Цигания няма оправия!!!

    Коментиран от #47

  • 35 Ивайло Николов

    2 4 Отговор
    К,ви коли караме,по к,ви пътища че да им плащаме данъци на ТЕЯ

    Коментиран от #37

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 lkj

    0 0 Отговор
    kade xodat parite ot danaci i vinetki mnogooooo pari tolko godini
  • 40 Vasik Atanasova

    2 3 Отговор

    До коментар #22 от "тошибиян":

    ТОЧНО КЕФИШ МЕ
  • 41 Данъци не плащам мамо

    1 1 Отговор
    Еийййй изък ша требе да мислим нов начин!
  • 42 йордан иванов

    2 2 Отговор
    Нека да станат по 1000лв данъците, че много таратайки се навъдиха по улиците на София...
  • 43 БАТ мишо

    0 1 Отговор
    тая глоба има давностен срок 1 година господин Д Барбалов ,съгласно ЗМДТ , освен ако някой баламурник не се прецака да я плати сам без да се позове на давността...която е 2 г за осигурителни и митнически и 1 год за всички останали нарушения / ЗАНН/ Закон за адм нарушения и наказания
  • 44 БАТ мишо

    1 0 Отговор
    И 1 въпрос г-н Дончо Барбалов - Кога ние гражданите и данъкоплатците ще получим повече светлина относно разходването на тези средства , и по този начин да започнем да ги плащаме псу....ки ви по малко
  • 45 КТМ

    0 3 Отговор
    интересно ми е на тъпите колеги които са за да се плаща данъка какво получават във замяна сигурно магистрала люлин стига до вратата им ха ха плащаите си колкото си искате бай ганьо винаги ще намери вратичка аз от 20 години не съм си плащал на нито една кола или мотор и няма и да си платя ако се наложи ще закарам всичко но втурични и пак няма да платя

    Коментиран от #49, #50

  • 46 Plovdiv

    0 1 Отговор
    А кога идиотите на пътя ще почнат да плащат 2-3 пъти по-високи застраховки, спрямо нормалните и дисциплинирани шофьори?! Така, както е в целия цивилизован свят?
  • 47 КукуригоПетльоРаноПилеРаноПеПейПетльоПей

    0 1 Отговор

    До коментар #34 от "bocho":

    Защо ми го обясняваш на мене? Аз си плащам данъка! А ти плащаш ли си данъка????????????????????????/

    Коментиран от #54

  • 48 сссссссс

    1 1 Отговор
    A циганите как ще хванат за данъка или те не плащат?
  • 49 Гост

    3 1 Отговор

    До коментар #45 от "КТМ":

    Заради ей такива като теб, пътищата ни и държавата ни са на този хал!!!
  • 50 Красо Зелето

    2 1 Отговор

    До коментар #45 от "КТМ":

    Трябва да се гордееш със себе си, че не си плащаш данъка. Продължавай така, почвай да мишкуваш, и да не си плащаш и водата, и тока и кабелната телевизия, даже почни да крадеш и интернет, и ще забогатееш да знаеш. Всички които не си плащат данъка, да продължават, да не плащат!! НО ДА НЕ ИЗИСКВАТ НИЩО ОТ ДЪРЖАВАТА, ЩОМ НЕ ПЛАЩАТ! Ние плащаме и за вас, и затова не стигат парите, просто и елементарно е но няма кой да се досети. Когато се плащат данъците и процента е минимален от към НЕ събрани данъци, колкото и да се краде, пак ще остават пари за да се направят, я пътища я нещо друго по-града (общината) и т.н. За да изискваш нещо, и да си недоволен трябва да си коректен, а не да се хвалиш, че не си плащал. И заради такова мислене, сме толкова зле. И съм сигурен, че НЕ плащаш и много други неща, а после плюеш циганите, че не плащали а ти си бетер тях. Докато не се изкорени тази простотия в народа, НИ няма да се оправи нищо. АЗ си плащам данъка! НЕ се гордея с това, и очаквам всички да го правят за да очакваме някаква промяна.

    Коментиран от #51

  • 51 тошибиян

    1 0 Отговор

    До коментар #50 от "Красо Зелето":

    Плащай брат плащай и за мене и ако мислиш че ако и ние платим примерно още 1млн лева пътя ще стане аутобан дори паркинга пред кварталите и улиците в хладилника и малинова долина си в голяма заблуда.....ние дето не плащаме сме мъртви за тази псевдо държава и съответно тя за нас
  • 52 Хакера

    0 2 Отговор
    Виждам, че сте се събрали все умни момчета. По цял свят е плащаш и после караш..... е тогава какъв е проблема да променят закона и да си платиш данък за това да ползваш обществените пътища. Ако не го платиш и те хванат ченгелите да си платиш глобата а колата да бъде спряна от движение. Е така се събират данъци .... и бай м....л даже си го плаща.
  • 53 Кольо

    0 1 Отговор
    Да се разходят и до махалите в селата . Дали знаят какво е това данък сграда и какви изобщо документи имат м...те за нови триетажни къщи с мрамори ,дограми и др. екстри ,правени с една заплата към В и К ,БДЖ ,чистотата или просто безработни с временна заетос. Как имат ток и вода и от къде идват те за незаконни палати. На какво основание продължават да раздават пенсии по болест на алкохолици ,които дават тези пари отново за алкохол докато пукне. Пари хвърлени на вятъра. Нашите пари. Ако са само колите .... Е за това ще се циганизираме изцяло като нация. Не сме толкова прости да виждаме как някои масово от 20 години не ги закачат за нищо , а други само ги дерът. Няма да стане. Данъчните да са на заплата 340 лв + процент от приходите от събрани от такива изроди пари. Не да чака на компютъра какво ще му светне и след една година дали дошъл човека доброволно на крака / може и опашка да изчака / да м у резнат зелката за 10-15 годишната трошка която едвам си е купил .
  • 54 bocho

    0 0 Отговор

    До коментар #47 от "КукуригоПетльоРаноПилеРаноПеПейПетльоПей":

    Не визирам теб в това си изказване!Относно данъка си го плащам най-късно до март за текущата година.Знам , че заплатите не са такива каквито трябва да са , но след като е решил човек да кара кола както казах в предишния пост е длъжен да си плаща данъка!!!
  • 55 Guti

    0 0 Отговор
    Хора ще ви кажа само едно нещо по този въпрос "НЯМАМ ДУМИ" да я опиша поредната простотия в държавата. С какво ще ни облекчи това като си платим данъците ние хората, ще ни станат ли по високи заплатите, ще живеем ли по добре, ще ни бъдат ли по хубави пътищата, ще спрем ли да взимаме заеми от банка за да си купим кола на по 15г. , а дори и от горе на която да и плащаме въпросните високи данъци или както гласи една приказа "кервана си върви кучетата си лаят" и всичко си е по старому. Някои хора ще стават все по богати други все победни и така кръговрата на живота, ние сме най бедната държава в европейския съюз и изгледите са да ставаме още по бедна, така че плащайте хора плащайте за да има после какво да се краде от тези където ги измислят тези тъпотии. Замислете се над въпроса защо плащаме и за какво плащаме, това е от мен и ви пожелавам весели празници и да плащате по малко данъци :):):):):):):):):):)

    Коментиран от #58

  • 56 onq s konq

    0 0 Отговор
    Според мен всички тук сте с неправилно мислене относно данъците.Лично при мен плащането на данъци си е малък праэник и дори да ми откраднат колата и да ми иэгорят къщата и вилата,пак ще отида да си им платя данък.Е...има и малка подробност-само да не ме питат откъде имам пари да плащам...
  • 57 хосе санта гарсия

    0 0 Отговор
    урааа няма да има вече обяви в които пише "без прехвърляне"
  • 58 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #55 от "Guti":

    Ти и останалите търтеи, е добре да си набиете в кухите кратуни, че никой не ви е длъжен да ви плаща данъците. И ако 100 лева данък веднъж годишно е много, то е добре да се замислите какви "пътища" биха могли да се направят с тези смешни пари. За вас само сопа!
  • 59 гост

    0 0 Отговор
    Абе хора, нали като минаваш годишен технически преглед ти искат и квитанция за платен данък, не знам какви простотии пишете тук!!!