Last news in Fakti

20 Март, 2015 12:56 1 168 0

Цацаров иска възобновяване на дело, по което е осъден адвокат

  • сотир цацаров-
  • иска-
  • възобновяване-
  • дело-
  • което-
  • осъден-
  • адвокат

Адвокат Венцислав Точков е осъден по жалба на частен тъжител на глоба в размер на 1500 лв.

Главният прокурор Сотир Цацаров поиска възобновяване на делото, по което е осъден русенски адвокат, съобщиха от Прокуратурата.

С влязла в сила присъда на Окръжен съд (ОС) – Русе от 18 септември 2014 г., която не подлежи на касационна проверка, адвокат Венцислав Точков е осъден по жалба на частен тъжител на глоба в размер на 1500 лв.

Санкцията е за нанесена обида в рамките на съдебно заседание. Основание за присъдата е част от пледоария на защитника пред ОС - Русе, в която той твърди: „Подзащитният ми е близо 80-годишен пенсионер, страдащ от тежка форма на диабет и видно от представените по делото доказателства, психични проблеми. Тежкото му здравословно и емоционално състояние е причинено основно от психическия тормоз, нанесен му през годините от частния тъжител“. Смисълът на инкриминирания израз не представлява разгласяване на позорно обстоятелство срещу частния тъжител. Изложеното твърдение е изцяло в границите на компетентност на защитника, който е длъжен да изясни всички фактически и правни положения в полза на клиента си, ръководен от вътрешното си убеждение, доказателствата и закона. Фактите по делото опровергават приетия от въззивния съд правен извод за евентуален умисъл на адвоката при извършване на деянието.

Подобно тълкуване се потвърждава и от практиката на Европейския съд по правата на човека (решения по дело „Райчинов срещу България от 20 юли 2006 и „Никула срещу Финландия“ от 21 март 2002 г.). Чл. 10, т. 1 от Европейската конвенция за правата на човека и основните свободи изисква свобода на изразяване на защитниците пред съда, която да гарантира задължението им ревностно да защитават интересите на клиента си и да не бъдат повлиявани от смразяващия ефект на евентуална санкция.

Необходимият баланс не е бил нарушен от адв. Точков. Санкцията, наложена от ОС – Русе, спрямо Точков създава опасност голяма част от писмените и устните молби, защити и пледоарии да бъдат инкриминирани, с което да бъде нарушен принципът в НПК за състезателност в наказателния процес.

Частната тъжба по горепосоченото дело не посочва разгласяване на позорно обстоятелство. Въззивният съд е бил в правото си да поправи възприетата от частния тъжител правна квалификация, ако я счете за неправилна, но не и да приеме факти, различни от визираните в частната тъжба. Признаването на адвокат Точков за виновен по фактически непредявено обвинение препятства правото му на защита и нарушава процесуалните правила.

Поради тези причини, главният прокурор Сотир Цацаров счита, че при постановяване на присъдата е нарушен закона и е допуснато съществено нарушение на процесуалните правила. Главният прокурор внася искане до Върховен касационен съд (ВКС) за отмяна на присъдата на адвокат Точков и оправдаване на същия в рамките на фактическите положения по влязлата в сила присъда.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА